Ştiri locale

Teatrele „Andrei Mureșanu”, „Tamási Áron” și Studio M din Sfântu Gheorghe, selectate în cadrul Festivalului Național de Teatru

Două spectacole ale Teatrului „Andrei Mureșanu”, două ale Teatrului „Tamási Áron” și un spectacol al Teatrului de Mişcare „Studio M” din Sfântu Gheorghe au fost selectate în cadrul celei de a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru 2022, care se va desfășura în perioada 5 – 13 noiembrie, la București.

Spectacolele TAM „Lacrimile amare ale Petrei von Kant” de Rainer Werner Fassbinder, în regia Radu Nica și „Richard III” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Gyemant, au fost selectate la Insula de teatru VR – Instalații performative, creații online și VR.

Publicitate

Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe a fost selectat la secțiunea „Granițe fragile – teritorii hibride” cu  spectacolele „Cartea cu poze a copiilor cuminți”, după The Tiger Lillies, în regia Máté Hegymegi, și „Dragoste și alte crime”, bazat pe scenariul filmului cu același titlu al lui Stefan Arsenijević, în regia Theodor-Cristian Popescu; iar Teatrul de Mișcare Studio M a fost selectat cu spectacolul „Are we human or are we dancers?”, proiect cofinanțat de Fondul Bethlen Gábor.

Echipa Festivalului Național de Teatru a selectat pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022.

„În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, am vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adăugat spectacole internaționale. UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare (depășite ca număr în unele cazuri). Desigur, au intrat în atenția noastră și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre. Conceptul festivalului, Granițe fragileIstorii fluide, ne-a ghidat în structurarea programului, care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Cele două categorii ale programului propun spectacole și discursuri performative care invită la posibile interpretări ale conceptului, fără ca acesta să devină un criteriu exclusiv. Ni s-a părut important să extindem interesul acordat, în general, spectacolelor de teatru și spre zona demersurilor performative, pentru a răspunde astfel unor propuneri spectaculare variate, care încep să devină din ce în ce mai specific articulate”, se arată într-un comunicat al FNT.

Lista spectacolelor selectate pentru ediția din acest an este disponibilă AICI

Festivalul Național de Teatru este un proiect cultural realizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), în parteneriat cu Centrul Cultural al Municipiului București și finanțat de Ministerul Culturii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio