Ştiri

Tariful RCA, înghețat șase luni. Măsurile anunțate de Guvern

Reprezentanții transportatorilor au ieșit de la discuțiile cu reprezentanții Guvernului și ai consiliului Concurenței. Aceștia au anunțat că protestul programat pentru mâine ar putea fi amânat și că tarifele la RCA vor fi înghețate șase luni, nu doar pentru transportatori, ci pentru toți posesorii de autovehicule . Premierul Dacian Cioloș a confirmat că tarifele RCA vor fi înghețate timp de șase luni, la un preț de referință care va fi anunțat în cel mult 30 de zile. 

Premierul Dacian Cioloș a confirmat că tariful RCA va fi înghețat pentru șase luni. El a precizat că ASF trebuie să vină în termen de 30 de zile cu un preț de referință, stabilit pe baza unui calcul al prețului mediu, care să fie valabil în următoarele șase luni.

Publicitate

Deocamdată este neclar dacă transportatorii vor mai protesta mâine, unde erau așteptate 5.000 de TIR-uri în fața Guvernului.

Însă, în urma discuțiilor, cele trei părți au ajuns la o concluzie: tariful RCA va fi suspendat pe o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire. Autorităţile nu au fost de acord inițial cu această măsură.

Reprezentanții transportatorilor au cerut să fie păstrate și măsurile prevăzute în ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

OUG prevede stabilirea unui preț de referință pentru tariful RCA, la care să se adauge sistemul bonus malus.

De asemenea, să fie posibilă utilziarea propriului RCA în cazul unui accident, nu cel al persoeni vinovate, iar mai apoi firmele de asigurare să se înțeleagă între ele.

În plus, să fie posibilă suspendarea contractului Rca dacă șoferul nu folosește mașina o anumită perioadă.

Dacă Guvernul nu va adopta această OUG în ședința de astăzi, atunci transportatorii amenință că vor ieși mâine în stradă.

Între timp, ieri, Senatul a votat Legea RCA. Parlamentarii au modificat legea cu doar 24 de ore înainte ca Guvernul să facă acelaşi lucru, prin ordonanţă de urgenţă, după cum s-a şi înţeles cu transportatorii.

În ambele variante, modificările vizează, de altfel, cerinţele transportatorilor, însă o eventuală ordonanţă de urgenţă a Executivului ar urma să se aplice imediat.

Publicitate
Publicitate
banner we radio