Ştiri locale

Târgul de Toamnă pune accent pe valorile locale

Anul acesta, în perioada 11–12 octombrie, cu ocazia Târgului de Toamnă vor fi organizate patru evenimente. Târgul devenit deja tradiţie, va fi completat de o ofertă complexă de programe gastronomice, sâmbătă are loc ediţia a XII-a a Paradei Cârnaţilor, iar duminică, în centrul oraşului va fi organizat Festivalul Varzei. La cele două evenimente gastronomice s-au înscris 35, respectiv 20 de echipe profesioniste şi amatoare.
Din cauza pregătirilor traficul rutier va fi restricţionat pe piaţa Libertăţii, pe secţiunea dintre străzile Kossuth Lajos şi Grof Mikó Imre începând de vineri, 10 octombrie, ora 9. Carosabilul va fi eliberat până luni ora 6 dimineaţa.

La fel ca şi în anii precedenţi, în târg producătorii tradiţionali îşi vor oferi produsele, dar în Piaţa Libertăţii vor fi prezenţi în număr mare şi meşteri artizani. Ţelul organizatorilor este acela ca atât copiii, cât şi adulţii să se implice în activităţile meşteşugăreşti de la faţa locului, şi să poată pleca acasă cu suveniruri făcute de ei înşişi. Cei care se implică ca şi ucenici, vor primi gologani care vor putea fi valorificaţi la standurile târgului. Pentru copii, organizatorii şi asociaţiile partenere pregătesc numeroase jocuri noi, aici fiind posibilă crearea de păpuşi de lavandă şi fructe din Papier mâché.

Publicitate

Iubitorii dansului folcloric vor putea vedea sâmbătă seara programul Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea din Ungaria, iar duminică va interpreta melodii de dans formaţia „Cimbaliband”. Lista invitaţilor este îmbogăţită cu numeroase alte ansambluri populare ai minorităţilor naţionale.

Vizitatorii vor putea gusta bucate alese, pregătite la faţa locului, în hanul din târg. Meniul este adaptat programelor gastronomice, astfel că sâmbătă, doritorii vor putea gusta cârnaţii făcuţi după reţeta câştigătorului Paradei Cârnaţilor, iar duminică vor fi pregătite 5000 de sarmale, de către maeştrii bucătari.

Pentru organizarea evenimentului, în strânsă colaborare cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, este Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), Ordinul Cavaleresc Gastronomic – Transilvania, Asociaţia Fundamentul, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi Tega SA.

Târg de toamnă

Sfântu Gheorghe, 11–12 octombrie 2014

PROGRAM

Sâmbătă – 11 octombrie

10:00 Deschiderea oficială a Paradei Cârnaţilor, prezentarea juriului şi a criteriilor de evaluare / scenă

10:30 Festivalul dovlecilor: realizare lampioane din dovleci, statui din dovleci, oferirea bunătăţilor preparate din dovleci (închidere la ora 16:00) – Cercul de protecţia mediului al Palatului Copiilor şi echipa de cercetaşi dr. Kovács Sándor / în faţa scenei din târg

11:00 Prezentare de instrumente muzicale de către membrii formaţiei Fabatka / scenă

12:00 Prezentare de îmbrăcăminte tradiţionale pentru copii – realizate de creatorea Kádár Zsófia, participă grupa de flaut a clasei I.B. din Şcoala Generală „Ady Endre” (îndrumător: Mihály Imola) / scenă

12:00 Realizarea unor instrumente muzicale cu Ségercz Ferenc / târg

13:00 Prezentarea Ţinutului Paloţilor, invitatul de onoare al Paradei Cârnaţilor / scenă

14:00 Ansamblul de Dansuri Folclorice  „Bekecs ” (Miercurea Nirajului) / scenă

15:00 Corul prichindeilor, corul de copii din clasele primare ale Liceului de Arte  „Plugor Sándor”. Condus de: Sebestyén-Lázár Enikő / scenă

16:00 Parada Cârnaţilor: Premiere / scenă

18:00 Recitalul Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea din Ungaria / scenă

18:30 Spectacolul trupelor invitate la Festivalul Internaţional de Artă Populară / scenă

20:00 Formaţia Spontán (Sfântu Gheorghe–Miercurea Ciuc) / scenă

21:30 Casa dansului popular, serată folk / Restaurantul Bastion

Duminică – 12 octombrie

10:00 Deschiderea oficială a Festivalului Varzei, prezentarea juriului şi a criteriilor de evaluare / scenă

12:00 Casa dansului popular pentru copii cu formaţia Folker / scenă

13:00 Spectacolul trupelor invitate la Festivalul Internaţional de Dans popular / scenă

14:45 Formaţia Kedves zenekar (Miercurea Ciuc) / scenă

15:45 Festivalul Varzei: Premiere / scenă

16:45 Cimbaliband (Budapesta) / scenă
18:30    Povestiri pentru adulţi cu Tófalvi Mihály / scenă

Programe zilnice – 11–12 octombrie

10:00–20:00 Produse de toamnă şi târg de produse meşteşugăreşti  / P-ţa Libertăţii
11:00–18:00 Jocuri folclorice pentru copii – Fundaţia Guzsalyas, Organizaţia de Caritate „Caritas”, Crucea Roşie cât şi prin colaborarea Palatului Copiilor şi echipei de cercetaşi dr. Kovács Sándor / P-ţa Libertăţii, Parcul Elisabeta

11:00–18:00 Poveste de levănţică. Activitatea este recomandat copiilor peste 5 ani şi începe din oră în oră / P-ţa Libertăţii

12:00–17:00 Atelier de meşteşugărit (creaţie din pâslă, olărit,  Papier mâché) / cort de meşteşugărit

11:00–22:00 Bucate tradiţionale în Hanul din Târg

* Organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica programul.

Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea din Ungaria

Sâmbătă, 11 octombrie, 18:00

Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1947. Iniţial, membrii ansamblului şi-au prezentat programul în satele din împrejurime locuite de români.

Mai târziu, ansamblul a devenit un participant permanent al festivalurilor folclorice din Ungaria, sub denumirea de „Eleki Nemzetiségi Együttes” (Ansamblul Minorităţilor Etnice din Aletea). După numeroase spectacole şi turnee, în 1955, ansamblul a ajuns şi la Budapesta, la cea de-a II-a ediţie a Seratei minorităţilor etnice, organizată la Teatrul „Néphadsereg”, unde a obţinut titlul Cel mai bun ansamblu.

Membrii ansamblului participă permanent la diferitele festivaluri folclorice ale minorităţilor etnice organizate în Ungaria, ca: Festivalul Folcloric „Dunărea”, Festivalul Ceangăiesc Jászberény. Ei participă cu regularitate la Casa dansului popular, organizată anual la Sala Sporturilor „Papp László” din Budapesta. În 1955, au prezentat un spectacol şi la Casa dansului popular organizată la Cluj. Programul lor cuprinde tradiţii, dansuri şi cântece populare româneşti din Elek, de exemplu coregrafii ca: Jocuri din Aletea, Mersul cu ţurca, Tradiţii şi obiceiuri de nuntă, Competiţie în dans etc.

Până în anul 1987 ansamblul a fost condus de directorul Căminului Cultural Elek, Nyisztor György, laureat al Premiului de Stat. Conducător artistic Tiba András. Ansamblul a fost distins cu multiple premii. Până în anul 2013, ansamblul a fost condus de Szabó Péter, maestru al artei populare, iar în prezent, conducătorul ansamblului este Bágy György János, maestru al artei populare.

Ansamblul de Dansuri Folclorice Bekecs

Sâmbătă, 11 octombrie, 14:00

Ansamblul din Miercurea Nirajului, bogat în tradiţii folclorice, uneşte tineri locali şi din împrejurimi. Ansamblul de dansuri funcţionează din 1997, iar din 2007 s-a reorganizat, conducător şi coreograf devenind Benő Barna Zsolt.

Ansamblul de Dansuri Bekecs pune un accent deosebit pe prezentarea dansurilor  şi a tradiţiilor de dans locale, în acelaşi timp aducând pe scenă cu mare drag şi dansurile şi obiceiurile altor zone, începând cu 2007, ansamblul se poate lăuda cu 4 programe proprii. În acelaşi timp, ansamblul colaborează la spectacolele unor trupe de teatru, unde  sunt prezente elementele dansului folcloric, alături de stilurile moderne.

Trupa a ajuns în finala concursului „Fölszállott a Páva”, câştigând premiul special.

În cadrul spectacolului din Sfântu Gheorghe vor prezenta dansuri din zona Târnavei şi Ţara Călatei. Va cânta Bartis Zoltán şi orchestra.

Festivalul Dovlecilor

11 octombrie, 10:30–16:00

în organizarea Cercului de protecţia mediului al Palatului Copiilor şi echipa de cercetaşi dr. Kovács Sándor

La Festivalul Dovlecilor participanţii vor realiza lampoiane cu ajutorul cercetaşilor din Sfântu Gheorghe, iar după finalizarea acestora organizatorii vor face cadou câte o lumânare pentru fiecare. O curiozitate a evenimentului este că din această legumă, se vor prepara tot felul de specialităţi, de la chifteluţe până la compot de dovleci din care se va face o degustare la faţa locului. La festival se pot cumpăra dovlecei şi diferite soiuri de porumb ornamental, iar fondurile obţinute astfel vor fi oferite organizaţiilor non-guvernamentale organizante.

Publicitate
banner we radio