Ştiri locale

Sylvia Plachy vine la Sfântu Gheorghe cu o Expoziţie în premieră mondială

La Sfântu Gheorghe, Filmul, Fotografia şi Artele vizuale vor fi vedetele Anului cultural 2016, pe care autorităţile locale l-au declarat Anul Imaginii. Deschiderea oficială a Anului Imaginii se va produce pe 20 februarie la Centrul Artistic Transilvănean, cu vernisajul Expoziţiei unei celebre artiste, despre ale cărei lucrări marele maestru al artei fotografice mondiale, André Kertész, spunea: „niciodată nu am văzut clipa experimentată şi captată pe film cu o mai mare intimitate şi omenie”. Este vorba de Sylvia Plachy, artist-fotograf de prestigiu internaţional, care va fi prezentă în Sfântu Gheorghe cu o Expoziţie complexă, structurată în două titluri: „Când va fi mâine”, titlu sub care sunt reunite fotografiile expuse la Casa Mai Manó din Budapesta, şi „Speranţă şi vise, Transilvania” – o Expoziţie care prezintă în premieră mondială fotografii realizate în Transilvania şi pe care artista le-a developat special pentru a fi expuse la Sfântu Gheorghe. A doua zi după vernisaj, pe 21 februarie, vizitatorii au şansa de a face un tur al celor două Expoziţii împreună cu Sylvia Plachy.

Sylvia Plachy s-a născut la Budapesta, iar în timpul tragicelor evenimente ale Revoluţiei din 1956 a emigrat în Austria, pe când avea 13 ani. În 1958, se stabileşte împreună cu familia în SUA, la New Jersey. Timp de 30 de ani a lucrat ca fotojurnalist la „Village Voice”, iar pozele publicate la acest săptămânal au fost incluse în prima sa carte – „Unguided Tour” (1990), pentru care a luat Premiul Infinity acordat de International Center of Photography. Fotografiile artistei au apărut în publicaţii celebre precum „New York Times” şi „Vogue”. Una dintre temele centrale ale creaţiilor sale, Europa de Est, şi fotografiile care ilustrează această zonă au fost subiectul a două cărţi, pentru care a primit Golden Light Award în 2004.

Publicitate

Sylvia Plachy a expus în marile capitale ale lumii (Paris, Berlin, Roma, Tokyo, Madrid) şi a avut expoziţii personale la Muzeul de Artă Americană Whitney Museum at Philip Morris, Institutul de Artă din Minneapolis, The Queens Museum, în galerii din Manchester, Madrid, Paris, Beijing, Los Angeles, New York. Multe dintre fotografiile artistei au ajuns în colecţiile permanente ale unor muzee prestigioase, precum Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York, Muzeul din Houston, Muzeul de Artă din Minneapolis, Muzeul de Artă din San Francisco.

După căderea Cortinei de Fier, Sylvia Plachy revine cu regularitate în Europa de Est, pentru a nu pierde legătura cu trecutul său şi pentru a-şi însufleţi amintirile.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Publicitate
banner we radio