Ştiri

Surpriză uriaşă! Donald Trump e noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii

America a ales. E bătălia finală din cea mai crâncenă luptă pentru Casa Albă din ultimii 80 de ani. Şi e decizia care ar putea transforma, în anii următori, nu doar democraţia americană, ci lumea întreagă.

SUA aşteaptă în tensiune rezultatul alegerilor din 8 noiembrie, după o luptă strânsă între Donald Trump şi Hillary Clinton. Candidatul republican se îndreaptă spre o victorie după ce şi-a menţinut avansul, pe măsură ce s-au închis secţiile de votare şi a început numărarea voturilor. Americanii au ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Ca în fiecare an electoral, rezultatele din câteva state cheie vor indica anticipat rezultatul final al alegerilor, astfel că întreaga atenţie este aţintită asupra lor. Donald Trump este preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.

Associated Press îi atribuie lui Trump victoria în Pennsylvania, unde Colegiul Elector are 20 de delegați, ceea ce ar însemna că Donald Trump a câștigat scrutinul prezidențial din 2016, pentru că a ajuns la cei 270 de electori necesari pentru a deveni președinte, conform proiecțiilor Fox News.

Republicanii își mențin controlul pe care îl au deja de șase ani în Camera Reprezentanților, potrivit predicțiilor unanime ale televiziunilor americane. De asemenea, sunt pe punctul de a-și păstra majoritatea și în Senat. Dacă victoria în alegerile prezidențiale îi va reveni lui Donald Trump, practic puterea va fi monocoloră.

Publicitate
banner we radio