Ştiri

Sucurile cu zahăr, interzise copiilor sub 16 ani

Copiii care nu au împlinit 16 ani nu vor mai putea să cumpere sucuri care conţin zahăr, dacă un proiect depus în Parlament devine lege. Iniţiatorul mai vrea ca pe ambalaje să existe avertismente, la fel ca pe pachetele de ţigări, cât şi o taxă care să crească preţul acestor produse.

Un pahar de suc de 250 de mililitri conţine nu mai puţin de zece cuburi de zahăr. Aproape dublu față de cât are nevoie un copil într-o zi. De aceea, un deputat vrea ca pe sticlele şi cutiile de suc să existe avertismente, dar şi scumpirea acestor produse.

Gheorghe Udriște, inițiatorul legii: „Aplicarea pe recipienți care conțin asemenea băuturi a unor anunțuri de avertizare în sensul că, de exemplu, zahărul dăunează grav sănătății. În sensul că nu este permis copiilor sub 16 ani.”

Părinţii cred că o astfel de lege trebuie să fie foarte clară.

Deci nu pot să și le cumpere singuri, dar dacă ajung în casă și le-am cumpărat noi ca părinți, încălcăm legea în clipa în care îi servim? Mi se pare aberant ca să fiu sincer!”

Ca să aflăm şi părerea copiilor, părinţii au fost de acord să-i lase să participe la un experiment.

Şerban Damian, nutriţionist: „E bine să se înțeleagă că un consum ocazional nu dăunează. E vorba de cantitate și de frecvența consumului”.

Cel mai probabil, proiectul va fi votat de parlamentari anul viitor.

Publicitate
banner we radio