Ştiri locale

Subofiţer ISU Covasna, diagnosticat cu COVID-19. Soţia, de asemenea pozitivă, a născut recent

UPDATE! Comunicat ISU Covasna:

În contextul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), venim şi noi cu recomandarea de a respecta cu strictețe măsurile de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.

Să lăsăm experții în acest domeniu al epidemiologiei să gestioneze situația și să ne adaptăm la ceea ce ne transmit.

Rata de conformare faţă de măsurile de protecție sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare și în limitarea răspândirii virusului.

De ieri avem şi noi un caz de infectare cu Covid-19, a unui coleg care își desfășoară activitatea în plan operativ despre care nu se ştie de unde a luat acest virus, acesta fiind asimptomatic.

La nivelul instituţiei am luat urgent toate măsurile stabilite de către DSP Covasna , adică recomandarea de autoizolare preventivă la domiciliu a celor care au fost în contact cu colegul depistat pozitiv şi testarea lor după un program stabilit de medicii epidemiologi. Capacitatea noastra de intervenție nu este afectată în această perioadă.

Menționăm că de la începutul perioadei au fost adoptate măsuri speciale pentru protecția personalului, dezinfecția și igienizarea spațiilor precum și a suprafețelor care sunt atinse frecvent, iar la intrarea în serviciu le este măsurată temperatura corpului. Manifestăm o preocupare deosebită pentru protejarea personalului propriu, cu accent pe verificarea modului de respectare a procedurilor pentru cazurile cu suspiciune sau confirmate cu covid-19, în ceea ce prvește echiparea corespunzătoare a personalului și decontaminarea după fiecare intervenție, atât a personalului cât și a tehnicii de intervenție.

Încurajăm la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terțelor persoane să respecte măsurile de protecție, precum și la semnalarea către autorități a cazurilor în care acestea sunt încălcate.

Nu putem nega pericolului infectării sau minimaliza riscurile generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment.

_______________

Ştirea iniţială:

Un subofiţer din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe a fost diagnosticat cu COVID-19. Informaţia a fost confirmată de inspectorul şef al al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea, care ne-a declarat că sobofiţerul este asimptomatic şi deocamdată nu se ştie de unde a contractat virusul.

„Avem un caz pozitiv, este asimptomatic, nu are absolut nicio problemă. Am aflat de problemă marţi după-masă, ne-am luat toate măsurile, le-am recomandat colegilor lui cu care a fost în contact să rămână şi ei în autoizolare. Am luat legătura cu DSP-ul, facem o anchetă epidemiologică, joi vor fi testaţi o parte dintre ei, iar în cursul zilelor următoare restul. Este vorba despre 20 de persoane. Soţia lui a născut recent, şi au testat-o la maternitate, iar rezultatul a fost pozitiv. Apoi l-au testat şi pe el. Este primul caz la noi şi nu ştim de unde a luat virusul”, ne-a declarat lt. col. Adrian Simtea.

Informaţia ne-a fost confirmată şi de prefectul judeţului Covasna.

„Ştiu despre acest caz, nu pot da detalii pentru că nu ştiu care este stadiul situaţiei epidemiologice, dacă au terminat cu testarea. (…) Probabil au lucrat în echipe, nu ştiu cu cine a intrat în contact persoana respectivă, ştiu doar că este contact al soţiei, ea a fost pozitivată în urma unor teste făcute la spital”, ne-a declarat prefectul Iulian Todor.

Conducerea ISU Covasna precizează că nu are probleme operative din această cauză, activitatea desfăşurându-se normal. De asemenea, urmează să vină cu noi informaţii pe măsură ce vor primi rezultatele testelor şi pentru celelalte persoane.

Publicitate