Ştiri locale

Studiu: Populaţia municipiului Sfântu Gheorghe ar putea scădea semnificativ în următorii 15 ani

Populaţia municipiului Sfântu Gheorghe ar putea scădea semnificativ în următorii 15 ani, relevă un studiu realizat de un grup de sociologi, în cadrul unui proiect internaţional ce a avut ca temă migraţia tinerilor.

Potrivit raportului prezentat marţi, populaţia municipiului Sfântu Gheorghe a scăzut din 2011 până în 2019 de la 56.000 la aproape 54.000 de persoane, iar dacă tendinţa se va menţine, atunci în anul 2035 ar putea ajunge la 42.000 de persoane.

Publicitate

În ce priveşte tinerii, proiecţiile arată o scădere şi mai dramatică, de la circa 15.000 în anul 2011 la 7.000 în 2035.

Sociologul Buja Gergely a declarat că în cadrul proiectului YOUMIG s-au căutat şi s-au implementat o serie de măsuri pentru a stopa migraţia tinerilor şi a determina reîntoarcerea acestora acasă, printre acestea numărându-se realizarea unei Strategii locale de dezvoltare a capacităţii instituţionale şi îmbunătăţire a serviciilor privind migrarea internaţională a tinerilor, crearea biroului de informare One Stop Shop (OSS) şi reţelei Sepsinet.ro, care prezintă, printre altele, experienţele unor tineri care au revenit pe meleagurile natale.

„Migraţia este o problemă de importanţă majoră nu numai pe plan local, ci şi pe plan naţional şi regional, pentru că, pare şocant, dar din 1990 sunt trei milioane de cetăţeni care au plecat din România şi trăiesc peste hotare. Realist vorbind, poate sunt în jur de 5 milioane şi nu prea avem soluţii pentru a stopa migraţia. Pe plan local mai sunt nişte încercări, dar pe plan naţional nu avem strategii, nu avem soluţii pentru contracararea efectelor migraţiei şi, evident, pleacă cei tineri, cei capabili şi efectele se văd, pentru că declinul demografic este palpabil, diferitele servicii sociale devin din ce în ce mai puţin sustenabile şi dezvoltarea economică este puternic afectată de lipsa forţei de muncă”, a declarat Buja Gergely.

Acesta a mai adăugat că municipiul Sfântu Gheorghe pierde şi pe fondul „migraţiei interne”, foarte mulţi tineri plecând la studii în alte oraşe din ţară, unde se stabilesc ulterior.

„Ce vreau să accentuez este că s-a elaborat o proiecţie a dinamicii populaţiei oraşului şi se vede că şi într-un scenariu de migraţie inferioară sau de mică intensitate populaţia oraşului va scădea destul de mult până în 2035, ca să nu mai vorbim despre o variantă în care migraţia va juca un rol şi mai important, iar populaţia ar scădea la 42.000 de locuitori în anul 2035”, a mai spus acesta.

Studiul a relevat că printre principalele probleme pe care le-au întâmpinat tinerii care s-au reîntors în Sfântu Gheorghe se numără comunicarea anevoioasă cu autorităţile şi instituţiile locale, procedurile birocratice, atitudinea sau indiferenţa autorităţilor şi instituţiilor locale, probleme de recunoaştere a diplomelor, studiilor sau relaţiilor de muncă, infrastructura precară, probleme de încadrare pe piaţa muncii şi probleme de mentalitate.

Potrivit acestuia, în scopul contracarării acestor probleme şi sprijinirii cetăţenilor, Primăria va lansa în scurt timp o nouă pagină web mai interactivă şi, în acelaşi timp, va implementa proiectul „Dezvoltarea eficienţei şi transparenţei procedurilor administrative în cadrul Primăriei”, cofinanţat din fonduri europene.

Tot în cadrul acestui proiect a fost realizat un studiu privind traseul profesional al absolvenţilor de liceu din Sfântu Gheorghe, care a relevat că tinerii, în special cei de etnie maghiară, sunt mulţumiţi de condiţiile de trai şi de oportunităţile oferite de acest oraş şi iau în calcul posibilitatea de a reveni acasă.

Proiectul internaţional „YOUMIG – Îmbunătăţirea capacităţilor instituţionale şi facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migraţiei transnaţionale a tinerilor”, finanţat prin Programul Transnaţional 2014-2020 INTERREG DUNA, a fost realizat în parteneriat cu autorităţi locale, instituţii de statistică, universităţi, instituţii de cercetare din 8 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Germania, România, Serbia, Slovenia, Slovacia, Ungaria.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio