Ştiri

STUDIU. Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 contaminează obiectele din jurul lor

Pacienţii simptomatici dar şi cei fără simptome contaminează mediul în care stau, conform unui studiu recent realizat în China. Studiul medical punctează pe necesitatea dezinfectării tuturor obiectelor cu care intră în contact pacienţii COVID-19. Izolarea la domiciliu a bolnavilor asimptomatici nu este recomandată.

Pacienţii asimptomatici contaminează obiectele şi suprafeţele din jur, având riscul de a infecta şi alte persoane care intră în contact cu acestea, transmite un studiu recent realizat de către cercetători chinezi, transmite Mediafax.

„Plasarea unor pacienţi bolnavi în camere de izolare cu presiune negativă poate crea un fals sentiment de siguranţă. Trebuie ţinut cont de o igienizare consecventă şi riguroasă”, explică echipa de autori, condusă de specialistul  Zhiyong Zong, de la Universitatea Sichuan din China.

Studiul recent, publicat în jurnalul academic al Societăţii americane de microbiologie a presupus recoltarea de probe din şase camere de izolare cu presiune negativă unde erau internaţi 13 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, într-un spital din Chengdu, China. Cercetarea a inclus şi doi pacienţi asimptomatici. 

Suprafeţele studiate au fost unele precum mânerele de la uşa toaletei, clanţele, întrerupătoarele, bara de metal de la patul de spial, chiuvetele, cerceafurile, scurgerea de la baie, pernele, măsuţele de lângă pat, sistemul de ventilaţie, precum şi aerul din încăpere. 

Concret, 44 din cele 112 de probe luate de pe suprafeţe (39,3%) au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, detectate prin testul PCR (testul în timp real folosind reacţia polimerilor). Totuşi, aerul din încăpere nu a ieşit pozitiv. 

„Rezultatele arată că spaţiul în care sunt trataţi pacienţi asimptomatici în stare stabilă sau fără simptome, este contaminat la nivel intens cu virusul care provoacă COVID-19”, spune Zong.
Spre exemplu, într-o singură cameră în care era internat un pacient asimptomatic, 4 suprafeţe, incluzând pernele, cearceaful, sistemul de ventilaţie, marginea de fier de la pat au fost pozitive pentru SARS-CoV-2”, mai spune cercetătorul. 

Persoanele asimptomatice contaminează obiectele şi suprafeţele din jurul lor şi astfel, îi expun la infectarea cu noul coronavirus pe cei care ajung să le atingă, cum ar fi membrii familiei, personal medical etc. 

Cercetătorii consideră că izolarea la domiciliu a bolnavilor asimptomatici vine cu riscuri mari pentru membrii familiilor acestora, spitalele rămânând singura opţiune validă în cazul acestora. 
Momentan, se cunoaşte faptul că virusul SARS-CoV-2 poate contamina suprafeţe, cum ar fi hainele sau mobilierul, însă, totuşi, contaminarea mediului per ansamblu, de către pacienţii cu COVID-19 rămâne încă un subiect cunoscut doar parţial şi insuficient cercetat.

Oamenii de ştiinţă fac apel la populaţie să respecte măsurile de igienizare şi protecţie, în condiţiile în care, un alt studiu recent, realizat în Marea Britanie, arată că infectarea cu noul coronavirus poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza. 

Publicitate
banner we radio