Ştiri

Studiu: Jumătate din crenvurştii de pe piaţă sunt coloraţi cu extract de gândaci

Aproape jumătate din crenvurştii care se găsesc în hipermarketurile şi în magazinele din România sunt coloraţi cu extract de gândaci din specia cosenila. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori (APC), care a analizat etichetele a 43 de produse de acest tip comercializate la noi.

Potrivit studiului, carnea se regăseşte în crenvurşti în proporţii diferite, astfel că sunt crenvurşti în care pieptul de curcan se regăseşte în produs în proporţie de 53%, dar şi produse în care pieptul de pui variază între 23% şi 80%.

Publicitate

„La 7% din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricarea crenvurştilor. La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui şi curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic şi carne de curcan separată mecanic)”, se arată în documentul dat publicităţii de APC.

Concret, la fabricarea crenvurştilor, în funcţie de specie, carnea folosită se regăseşte astfel:

Top 10 mărci de  crenvurşti după conţinutul de carne:

1. Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi;

2. Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi;

3. AIA/Italia cu88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi;

4. Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi;

5. Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;

6. Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi;

7. Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi;

8. Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi;

9. Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi;

10. Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi.

Însă crenvurştii nu sunt lipsiţi nici de aditivi alimentari. Conţinutul de E-uri variază între zero şi 11 aditivi, trei mărci de pe piaţă fiind fără E-uri, potrivit studiului: Pikok cu 93% carne din pulpă de porc, Agil cu 80% piept de pui,  Forzoso cu 59% carne pui şi 29% piele pui.

Top 10 mărci de  crenvurşti după numărul de aditivi alimentari:

1. Campofrio cu 11 aditivi;

2. Caroli/Familia cu 10 aditivi;

3. Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;

4. Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;

5. Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;

6. Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;

7. AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;

8. Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;

9. Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;

10. Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

Inspectorii notează că „42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă”.

„La alegerea unui sortiment de crenvurşti trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare, evitându-se acei crenvurşti care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi crenvursti obţinuţi din carne separată mecanic (resturi de ţesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si ţesut conjunctiv) cu adaosuri de  zaharuri, făină de grâu, griş de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină şi amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurştii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Publicitate
banner we radio