Ştiri locale

Ştefan Lupu din Sfântu Gheorghe, rol principal în primul serial SF românesc

„Voyager” – primul serial SF românesc, aflat în prezent în plină producţie, îl are ca protagonist pe Ştefan Lupu, un tânăr actor, coregraf și regizor de teatru, originar din Sfântu Gheorghe, în rolul unui extraterestru care decide să-l salveze pe al doilea astronaut român trimis în spațiu, în urma unui proces de selecție organizat de Agenția Spațială Europeană. Miniseria, care va avea în total 8 episoade a câte 30 de minute, va fi o coproducţie româno-belgiană, şi este prima peliculă de acest gen regizată și produsă de două femei, cu o tehnologie de ultimă generaţie, şi avându-l în distribuţie pe singurul român ajuns în spațiu – Dumitru Prunariu – în calitate de actor și consultant.

Producţia marchează o premieră pentru cinematografia din România când vine vorba despre efectele speciale, fiind realizată cu ajutorul noii tehnologii „LED walls”, iar actorul Ștefan Lupu joacă într-un costum „motion capture” care îi permite să creeze şi să creioneze cât mai bine mișcările şi mimica personajului său. Scenariul este unul captivant, iar Ştefan s-a declarat cucerit din prima clipă de rolul care i-a fost încredinţat. Acţiunea se desfășoară într-un viitor nu foarte îndepărtat, până în anul 2050. Distribuția și echipa de filmare și producție sunt internaționale, iar dialogurile personajelor sunt în limba engleză.

Publicitate

„Filmările ar fi trebuit să înceapă în iunie, dar au fost mutate în iulie, din cauza unui ecran de LED-uri care a venit tocmai din China, o chestie foarte performantă. E un lucru foarte nou şi pentru România, dar şi pentru mine, foarte provocator. Iniţial am fost sunat să dau o probă pentru astronaut, am dat-o dar mi-a fost foarte greu, a trebuit să o dau de la distanţă, în limba engleză, iar de regulă probele de genul ăsta se dau cu regizorul şi ai timp să pregăteşti castingul mai bine. În discuţiile pe care le-am avut cu ea, regizoarea şi producătoarea Ilinca Neagu mi-a spus că există şi un alt rol principal, cel de extraterestru, şi în momentul acela ceva s-a trezit în mine şi am ştiut că mi-aş dori mai mult să am provocarea asta. În 15 minute după proba de casting mi-a zis tu eşti!, şi a fost o mare bucurie, mi-am dat seama că toată perioada asta de muncă, cei 10-20 de ani de lucru în teatru m-au ajutat foarte mult şi au făcut ca lucrurile să pară simple în momentul în care am luat castingul (…) La filmări am nişte senzori pe mine, un harnaşament comandat din America, iar senzorii sunt destul de sensibili şi complicaţi, necesită foarte mult limbaj corporal din partea actorului, dar fiindcă şi dansez, am reuşit să exprim mult mai bine lucrurile şi din punctul ăsta de vedere”, ne-a explicat actorul Ştefan Lupu.

Filmările pentru primul episod au fost făcute în România şi s-au încheiat deja, iar producătorii speră ca din 2024 „Voyager” să poată fi urmărit şi pe platformele de streaming din ţară. Acum, echipa se pregăteşte pentru celelalte 7 episoade.

„Au existat, din câte ştiu, nişte finanţări din Belgia, o parte din echipă a venit de acolo, dar deocamdată s-a filmat doar în România, foarte mult în studio, pentru că e foarte multă tehnologie, dar s-a filmat şi în două locaţii exterioare – una la mare şi una într-o clinică din Bucureşti. Perioada post-producţie în orice film este foarte dificilă, cu atât mai mult pentru că acum trebuie să intervină partea tehnică – animaţia, pentru că acest extraterestru va fi animat. Practic, eu am lucrat cu un soi de robot în faţa mea, mă vedeam pe mine ca robot pe un ecran, iar de acolo artiştii vor trebui să pună uşor, uşor, extraterestrul într-o tehnică de animaţie, să pună culoare pe el, să-l facă de 2,5 metri, aşa cum o să arate el în film”, ne-a explicat Ştefan.

Al doilea rol principal, cel al astronautului, este jucat de starul din serialul „Vlad”, Adrian Nartea, iar în realizarea seriei sunt implicate cinci case de producție din România și din Belgia. Deşi este primul film SF jumătate românesc, seria promite să fie una de real succes, având în vedere că aceeaşi tehnologie a fost utilizată şi în realizarea celebrelor producții SF „Avengers”, „The Mandalorian” sau „Obi Wan-Kenobi”.

„E greu să faci film în România, e clar că e greu să obţii finanţare, şi în general pentru film îţi trebuie mulţi bani (…) Şi când ai un asemenea rol, presiunea e mare pentru că oamenii cer mult de la tine, miza este foarte mare, iar când lucrezi la un asemenea nivel trebuie să fii foarte bine pregătit, fizic şi psihic, să tragi câte duble sunt necesare, să respecţi cerinţele regizorului, până când iese. E presiune mare, e foarte dificil, dar în acelaşi timp, plăcerea de a fi acolo, experienţa, echipa şi toate încercările duc spre un punct în care te simţi mândru. E important şi cu cine lucrezi, iar în cazul nostru toată echipa – pentru că au fost foarte mulţi oameni implicaţi în proiect – a dat dovadă de profesionalism şi umanitate”, ne-a mai spus actorul.

Cine este Ştefan Lupu

Ştefan Lupu are 37 de ani, iar pe ultimii 18 i-a petrecut departe de oraşul natal, după ce a ales să-şi urmeze visul de a deveni actor. În 2004 a plecat la Cluj-Napoca unde a urmat Facultatea de Teatru, iar un an mai târziu s-a văzut nevoit să plece la muncă în America, pentru a se putea susţine financiar şi a-şi continua studiile. Masteratul l-a terminat la Bucureşti, unde în 2008 a făcut cunoştinţă şi cu lumea filmului, iar acum spune că se simte mai stăpân pe tehnica actoriei de film. Recent, tânărul a fost acceptat să urmeze masteratul în regie la un institut privat din Germania, iar în prezent este şi profesor universitar la Bucureşti.

„Nu mai joc atât de mult în teatru, nici nu mai dansez atât de mult la nivel profesionist, mai degrabă fac coregrafie, deci e o perioadă de transformare şi în viaţa mea, dar mă simt mai stăpân pe tehnica actoriei de film. Din fericire, s-au legat nişte lucruri frumoase în ultima perioadă, am mai filmat un lung-metraj anul trecut, o comedie românească, şi probabil va ieşi anul viitor cândva pe piaţă (…) De Sfântu Gheorghe sunt legat cu sufletul, părinţii mei sunt încă acolo, este casa mea, de fiecare dată merg cu drag şi există sentimente diverse. Îmi aduc aminte de copilărie, mă întâlnesc cu prietenii, mi-e tare drag oraşul ăsta, iar dacă aş avea posibilitatea cred că mi-aş cumpăra o casă undeva, pentru că acolo e parte din sufletul meu. Inițial, am vrut să plec pentru că aproape orice tânăr la 18 ani pleacă la facultate, are aspiraţii, vrea o lume nouă, un drum nou. Eram pasionat încă din liceu de actorie, deci ruperea a fost cumva simplă pentru că voiam să plec, dar abia după ce am plecat mi-am dat seama cât de greu este să fii tânăr într-un alt oraş. Au fost tot felul de contexte care m-au învăţat foarte multe lucruri. Uşile s-au închis şi se vor închide în continuare, uneori chiar şi în nas, dar există o vorbă: dacă ţi se închide uşa în nas, trebuie să intri pe geam. Concluzia este că trebuie să fii perseverent cu munca, şi dacă munceşti mult şi ai ambiţie şi noroc, pentru că e foarte important, cu siguranţă mai devreme sau mai târziu se vor împlini lucrurile”, ne-a spus Ştefan.

Pentru orice tânăr artist independent este îngrozitor ce se întâmplă în România, pentru că nu avem susţinere”

Cât despre munca de artist, tânărul spune că deşi vine la pachet cu multe greutăţi, cei care aleg totuşi să urmeze această cale, şi-şi fac meseria cu dăruire, au parte şi de multe satisfacţii. Actorul se consideră printre cei norocoşi din breasla sa, însă este conştient că nu toţi reuşesc să îşi urmeze visul până la capăt.

„În momentul în care există plăcere, lucrurile devin mult mai simple. Mă bucur că am mers mai departe, şi cu toate orele muncite în sălile de repetiţie, cu micile accidentări, uşile care s-au închis, dezamăgirile care au existat, sau pur şi simplu micile eşecuri, lucrurile s-au aşezat. E foarte greu, pentru orice tânăr artist independent este îngrozitor ce se întâmplă în România, pentru că nu avem susţinere, şi dacă există, este la nivel verbal şi ar trebui să fie lucruri concrete, nu promisiuni. Nu se creează infrastructura necesară pentru artişti, de la locaţii, studiouri de înregistrare, ateliere de pictură, săli de dans, sau de teatru, nu există, sau nu sunt direcţionate către cultură, din păcate. Am colegi de breaslă care pur şi simplu s-au lăsat de teatru, au zis că nu mai vor, că nu are sens să facă lucrul ăsta, şi s-au reprofilat. Eu sunt unul dintre cazurile norocoase, pentru că sunt angajat într-un teatru de stat, de curând am fost angajat şi ca profesor universitar, dar sunt foarte puţine cazuri de genul ăsta. Îi compătimesc pe colegii mei de breaslă care, uneori, de amorul artei, se chinuie să supraviețuiască de pe o lună pe alta. Sper ca pe viitor autorităţile să susţină un pic mai bine tot ce înseamnă arta şi cultura, pentru că este foarte important într-o ţară să existe artă şi cultură”, ne-a mai spus Ştefan Lupu.

Miniseria „Voyager” ar putea apărea pe piaţa din România în 2024, după terminarea filmărilor la restul de 7 episoade.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio