Ştiri

Statul român trebuie să plătească 15.000 de euro unui harghitean atacat de urs

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că o instanţă de judecată a dat o primă sentinţă prin care o persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri.

Motivul este că statul este responsabil, în calitate de proprietar al speciei protejate.

Publicitate

“Avem prima sentinţă împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanţă din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri şi instanţa a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal şi care, cu ghilimelele de rigoare, văd că unii folosesc în diverse locuri această expresie, proprietarul ursului, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român, responsabilitatea la statul român”, a anunţat ministrul Mediului, joi, într-o conferinţă de presă.

„S-a pronunțat și instanța: statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol. Acest lucru i s-a întâmplat și unui bărbat care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018 în zori și care, ulterior, a dat statul în judecată. Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro.”, a scris apoi Tanczos Barna pe Facebook.

În contextul noii ordonanţe care prevede modul în care se poate interveni în cazul în care ursul intră în zonele intravilane locuite de oameni, ministrul a afirmat că autorităţile care pot interveni trebuie dotate “cu echipament adecvat”, pentru că actul normativ prevede că, dacă nu se pot încheia contracte cu entităţi private pentru operaţiuni precum tranchilizarea, autoritatea publică trebuie să intervină.

Publicitate
Publicitate