Ştiri locale

Stațiile de epurare din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc vor funcționa și cu energie solară

Sistemele de pompare care mențin în funcțiune rețelele de apă și canalizare necesită multă energie pentru a funcționa, iar tratarea apelor uzate consumă mulți kW, însă proiectul câștigat de Gospodărie Comunală S.A., pentru achiziționarea și instalarea de panouri fotovoltaice, va ajuta la reducerea costurilor cu energia electrică.

„Cu ajutorul unei finanțări nerambursabile din partea Fondului de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, facem o investiție ecologică și necesară la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Criza energetică a fost mult mai gravă pentru noi, deoarece aceste servicii nu pot fi reduse sau oprite, iar epurarea apelor uzate este un proces care necesită constant energie. La Sfântu Gheorghe folosim și biogazul propriu pentru a produce energie electrică, dar nu este suficient, astfel că acum vom completa cu ajutorul acestui proiect. Cred că este mai eficient să controlăm singuri sursele de energie, pentru că nu știm când pot apărea probleme – cu cât ne bazăm mai puțin pe surse externe, cu atât mai sigură este continuitatea operațiunilor”, a declarat  Kozsokár Attila, directorul societății.

Gospodărie Comunală S.A. a încheiat un contract în valoare de 996.689,50 lei (fără TVA) cu firma Mind Electroserv S.R.L., și un contract în valoare de 1.236.727,46 lei (fără TVA) cu RESTART ENERGY ONE S.A..

Practic, stația de epurare din Târgu Secuiesc va avea un sistem de 400 kW, care va acoperi întregul necesar de energie timp de 8 luni pe an, și aproximativ 80% în lunile de iarnă. La Sfântu Gheorghe va fi instalat un sistem de 290 kW, care va acoperi 25% din necesarul de energie al stației de epurare și 15% în lunile de iarnă – biogazul utilizat în municipiu poate acoperi 30% din necesarul de energie.

Atât la Sfântu Gheorghe, cât și la Târgu Secuiesc, lucrările se vor finaliza până la sfârșitul anului, sistemele urmând să fie puse în funcțiune cel târziu la începutul anului 2024.

Gospodărie Comunală SA
Biroul de presă

Publicitate
banner we radio