Ştiri locale

VIDEO. Stare de alertă la Căpeni! Unii locuitori refuză să-şi părăsească locuinţele ameninţate de inundaţii

Autorităţile covăsnene au început miercuri noaptea evacuarea locuitorilor din satul Căpeni, aparţinător oraşului Baraolt, care sunt ameninţaţi de inundaţii, dar o parte dintre aceştia refuză să îşi părăsească locuinţele, a declarat primarul localităţii Lazar Kiss Barna.

Acesta a menţionat că Râul Olt a depăşit digul de protecţie, iar specialiştii au avertizat că este posibil ca acesta să cedeze din cauza unei viituri care s-ar putea produce în următoarele ore.

Publicitate

„Oamenii nu prea vor să plece de acasă. Deocamdată nu sunt probleme, dar dacă se rupe digul, atunci vor fi. Noi facem ce putem, le-am cerut să coopereze, îi ajutăm să evacueze bunurile şi animalele, dar cine nu vrea i-am pus să semneze că nu vor, că vor să rămână acasă. Dar dacă se va sparge digul, atunci vom trece la evacuare forţată. Totuşi, sperăm să nu se rupă şi să rămânem doar cu o sperietură mare”, a declarat Lazar Kiss Barna.

Edilul a mai spus că au fost pregătite spaţii de cazare în incinta sălii de sport din localitate.

„Am primit foarte mult sprijin, toată lumea ne-a ajutat şi cu saltele, pe care le-am aranjat în sala de sport, şi cu voluntari. Am fost foarte impresionat de solidaritate. Sunt aici şi prefectul, şi directorul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, reprezentanţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmi, Poliţie şi am înţeles că va veni şi ministrul Mediului să vadă ce se întâmplă la noi”, a mai spus acesta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, autorităţile au dispus evacuarea preventivă a circa 300 de persoane din 130 de locuinţe expuse riscului.

La faţa locului sunt mobilizaţi circa 40 de angajaţi ai ISU, 25 de pompieri voluntari şi aproape 30 de jandarmi şi poliţişti şi se aşteaptă suplimentarea forţelor cu efective ale ISU Mureş şi Bacău, care vor veni cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.

În cursul serii de miercuri, trei persoane imobilizate din localitatea Căpeni au fost evacuate cu ajutorul pompierilor şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi transportate la Spitalul din Baraolt.

Ministrul Apelor a inspectat digul de la Căpeni şi a încercat să covingă localnicii să evacueze locuinţele

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Căpeni, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, a încercat să convingă localnicii să evacueze locuinţele.

Acesta a inspectat digul de protecţie, care, potrivit specialiştilor, ar putea ceda din cauza viiturii şi a stat de vorbă cu mai mulţi oameni, solicitându-le să trateze cu seriozitate avertismentele date de autorităţi, pentru a nu-şi pune vieţile în pericol.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că situaţia este monitorizată în permanenţă şi au fost mobilizate forţe importante de intervenţie atât din cadrul instutuţiei, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, care au venit cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acțiunile de evacuare.

Lazar Kiss Barna, primarul oraşului Baraolt, de care aparţine satul Căpeni, a declarat că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie.

El a mai spus că dacă digul se va sparge atunci autorităţile vor recurge la evacuare forţată, persoanele evacuate urmând să fie găzduite provizoriu în incinta sălii de sport din localitate.

Ordinul de evacuare a fost dat de Primăria Baraolt în baza deciziei luate miercuri după-amiază, împreună cu Prefectura Covasna, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, după ce specialiştii au avertizat că există riscul ruperii digului, din cauza unei viituri ce ar putea să se producă în următoarele ore pe Râul Olt.

Practic, e posibil ca acesta să cedeze  înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore.

Ordinul a vizat evacuarea a circa  300 de persoane din 130 de locuințe, precum şi a animalelor acestora.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio