Sport, Ştiri locale

Stâlp comemorativ în cinstea sportivilor CSȘ Sfântu Gheorghe trecuți în neființă

Un stâlp comemorativ dedicat foștilor sportivi CSȘ Sfântu Gheorghe, trecuți în neființă, va fi inaugurat la mijlocul lunii martie pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la înființarea instituției.

Pe pagina de Facebook a Clubului Sportiv Școlar a fost publicată o listă care conține numele a 64 de foști elevi ai secțiilor de Gimnastică, Atletism, Tenis, Baschet, Hochei, Lupte libere, Fotbal, Handbal și Schi, iar conducerea instituției a lansat un apel pentru ca cei care își amintesc și numele altor sportivi să le facă publice, împreună cu disciplina pe care aceștia au practicat-o, astfel încât lista să fie cât mai completă.

Publicitate

Directorul CSȘ Sfântu Gheorghe, Nemes Áron, a precizat că în cadrul ceremoniei, care va avea loc în data de 16 martie, va fi inaugurată și o plachetă memorială în cinstea fostului profesor Köpe András, decedat acum mai bine de 40 de ani, într-un tragic accident în timp ce se afla la un concurs de schi împreună cu elevii săi.

„Acest an şcolar este al 60-lea de la înființarea Clubului Sportiv, iar noi am fi vrut să facem aceste manifestări la începutul anului şcolar trecut, dar din cauza situației create de pandemie, care s-a tot prelungit, nu am reuşit să organizăm nimic. Pe 16 martie am stabilit că vom face la sediul nostru din Sfântu Gheorghe o ceremonie, vom ridica un stâlp comemorativ şi vom inaugura şi o plachetă comemorativă în cinstea profesorului Köpe András, care a murit în 1981 în timp ce era la un concurs de schi cu copiii. Din păcate, în urma unei avalanşe a murit, iar în memoria lui, pentru că anul trecut s-au împlinit 40 de ani de la acest accident, vom face această plachetă. Foarte mulţi au practicat sporturi în cadrul clubului nostru în decursul celor 60 de ani, au fost copii care au intrat doar la un antrenament, sau care au practicat doar timp de o săptămână sau o lună, şi cu siguranţă nu o să reuşim să îi amintim pe toţi cei care nu mai trăiesc, dar am dori ca această listă să fie cât mai completă, de aceea am făcut acest apel”, ne-a explicat Nemes Áron.

Cei mai reprezentativi 25 de sportivi ai CSȘ Sfântu Gheorghe, într-o monografie de peste 200 de pagini

Potrivit acestuia, de-a lungul celor 6 decenii de la înființare, peste 10.000 de sportivi au trecut pragul Clubului Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, mulți dintre ei ajungând să facă performanță și să fie premiați la competiții naţionale și internaţionale. Numele a 25 dintre aceștia, împreună cu o colecție de circa 150 de fotografii, au fost publicate într-o monografie de peste 200 de pagini, care va fi disponibilă în limbile maghiară și română.

„Dacă ne gândim că în acest an şcolar avem 400 de sportivi, tot cred că aş greşi dacă aş multiplica acest număr cu 60 cât este numărul anilor, pentru că mai sunt sportivi care practică timp de 5-6-8 ani diferite ramuri sportive. Cu siguranţă sunt peste 10.000 de foşti sportivi care ne-au trecut pragul. Sunt foarte mulţi și cei care au obținut rezultate remarcabile, nu aş dori să încerc să îi enumăr pentru că aş scăpa nişte nume şi nu ar fi corect, dar au fost foarte mulţi care au câştigat titluri naţionale, balcaniade, au participat la concursuri internaţionale. Am reuşit să scoatem o monografie a CSŞ, deocamdată în limba maghiară, dar acum se află la traducere pentru ca în această primă jumătate a anului să reuşim să o edităm şi în limba română. Sunt enumerate rezultatele a 25 de sportivi, cei mai reprezentativi, sunt în jur de 150 de fotografii cu echipe, o listă a profesorilor care au activat și istoricul CSŞ pe ani şcolari. Sunt în jur de 2-300 de pagini şi am fi foarte bucuroşi dacă am reuşi să o edităm şi în limba română în perioada următoare, deja am plătit un avans către tipografie”, ne-a explicat Nemes Áron.

Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe a fost fondat în 1961, însă nu a fost dintotdeauna o instituție independentă. Timp de zeci de ani, activitatea a fost împărțită în două cluburi sportive școlare separate, cu ramuri sportive diferite, arondate Grupului Şcolar „Kós Károly” şi Liceului „Mikes Kelemen”.

„Istoria CSŞ este destul de complicată pentru că s-a fondat în 1961, apoi au existat cluburi sportive şcolare alipite liceelor. Eu lucram la Clubul Sportiv Şcolar de pe lângă Grupul Şcolar „Kós Károly”.  (…) Ca şi Club Sportiv Şcolar independent existăm din 2008, când s-au unit cele două cluburi, şi tot de atunci sunt eu director. Ca număr de directori, eu sunt al 7-lea, dar au mai existat 12 coordonatori şi directori adjuncţi”, ne-a mai explicat directorul CSȘ Sfântu Gheorghe.

Deocamdată, pe lista foștilor elevi ai Clubului se află numele a 21 de sportivi ai secției de Gimnastică (Albert Álmos, Both Viktor, Csomós Zoltán, Földes István, Fülöp Attila, Kellán Tibor, Kerekes Károly, Magyarossy Szilveszter, Máthé Dénes, Németh Dávid, Opra Kálmán, Ördögh Gábor, Pallocska Gyula, Szabó Lajos, Szász károly, Tifrea Gheorghe, Balázs Klára, István Márta, Keresztes Irén, Kós Ildikó și Oláh Márta); 5 foști atleți (Karácsony Sándor, Nagy Gyula, Bilibók Péter-Alpár, Boros Barna și Szénégető Attila); 2 sportivi ai secției de Tenis (István Tibor, Korcság György); 7 de la secția de Baschet (Kovács Gabriella, Tódor Márta, Forrai Lilla, Márkos Gyöngyike, Bernád Erzsébet, Kisgyörgy Emő Eszter, Ungvári András); 8 de la secția de Hochei (Bódi Ferenc, Pataki Levente, Demeter Tibor, Költö Levente, Molnár Dénes, Hegyesi Klara, Debreczeni Enikő, Gheorghiu Dan); 2 de la secția de Lupte libere (Szakács József, Kuti Szilárd); 8 de la secția de Fotbal (Antal Dezsó, Bálint Sándor, Kádár Zoltán, Bedó Gábor, Lőrincz László, Tumó Sándor, Kovári Artúr, Ferencz Árpád), 10 de la secția de Handbal (Bivoleanu Bogdan, Ifj. Ceangäu (Csángó) Sándor, Moldován Zoltán, Fronie Violeta, Csoma Emese, Baczó Gábor, Grümann Vilmos, Straff István, Ilyés Sándor, Andorkó Sándor) și, nu în ultimul rând, fosta schioare Dani Kinga.

Placheta și stâlpul comemorativ vor fi inaugurate în data de 16 martie, în curtea Clubului Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, strada Victor Babeş nr.4 C, în cadrul unei ceremonii care va fi urmată de o gală de premiere a foștilor profesori de sport ai Clubului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio