Ştiri locale

„Spune NU violenței în familie”. Film proiectat la Cinema Arta din Sfântu Gheorghe

Eveniment organizat în cadrul campaniei ”Aripi Frânte”, de prevenire a violenței în familie

Ce înseamnă violența în familie?

Publicitate

Violența în familie reprezintă orice tip de agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de un membru al familiei, împotriva altui membru al familiei. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.

Violența în cuplu nu apare din cauza stresului de la serviciu, nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului. Violența nu poate fi motivată de comportamentul victimei, agresorul fiind unicul vinovat de abuz.

De unde pornește violența în cuplu?

Există câteva aspecte care ar trebui să vă ridice semne de întrebare: dacă partenerul de viață cere mereu explicații despre locurile în care mergeți, cu cine vă întâlniți, ce faceți, iar dacă este genul de persoană care trimite multe mesaje atunci când nu sunteți împreună și vă sună des ca să vă verifice, ori dacă încearcă să vă izoleze de prieteni sau familie, înseamnă că este un partener posesiv care încearcă să vă domine.

Există și forme de agresiune psihică – dacă, de pildă, partenerul vă jignește sau vă critică de față cu alte persoane, dacă vă acuză mereu, fără a avea motive întemeiate, că îl înșelați, acest comportament nu este unul comun, ci înseamnă că sunteți victima unei agresiuni emoționale.

Dacă se ajunge la situația în care, pentru că se enervează, vă pălmuiește, vă trage de păr sau aruncă cu obiecte înspre dumneavoastră ori vă provoacă diverse suferințe fizice, înseamnă că deja vă abuzează fizic și sunteți în pericol.

Joi, 5 octombrie 2017, la Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe, va avea loc un  eveniment ce are drept scop informarea dumneavoastră cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu, dar și referitor la ce pot face persoanele care sunt victime ale violenței intrafamiliale.

Intrarea este liberă, iar la finalul sesiunii informative participanții au ocazia să vizioneze filmul documentar ”Aripi Frânte”. Acesta prezintă povestea unor femei din Penitenciarul Târgșor, care au fost supuse unor abuzuri și au ales să nu ceară sprijin, ajungând, în cele din urmă, din victimă, agresor.

Eveniment realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, în colaborare cu Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecție a Copilului Covasna și Casa de Cultură Kónya Ádám.

Publicitate
Publicitate
banner we radio