Sport

AUDIO. Sportivii români încep aventura de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo se pregăteşte pentru deschiderea oficială a celei mai importante competiţii din lume. Ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei are loc în această seară, iar sportivii Alex Bologa şi Tabita Vulturar au fost desemnaţi portdrapelul României.

Cei 7 sportivi paralimpici care reprezintă România, printre care şi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, vor concura la ciclism, tenis de masă, judo, atletism şi tir cu arcul, iar Comitetului Naţional Paralimpic speră ca măcar trei dintre sportivii români să reuşească să urce pe podium.

Publicitate

Vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, sportivul covăsnean Ciprian Anton, a declarat pentru We Radio că atmosfera din satul paralimpic este una „extraordinară”, iar sportivii s-au acomodat rapid.

„Am ajuns cu bine la Tokyo, alături de unii dintre cei mai buni sportivi, reprezentativi ai României, şi ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună aici, în satul paralimpic. Acest mic orăşel, dacă pot să îl numesc aşa, găzduieşte în acest moment peste 4.400 de sportivi din 167 de ţări, aceştia fiind cei mai buni atleţi din lume pentru sporturile paralimpice. Printre ei se numără şi 7 sportivi români care în urma efortului susţinut şi a rezultatelor obţinute în ultimii 3 ani au reuşit să se califice şi să concureze împotriva celor mai buni sportivi ai lumii, prezenţi aici, la Tokyo. Mă bucur că, mergând pe stradă aici în satul olimpic, întâlnesc sportivi care la un moment dat mi-au fost idoli, m-am inspirat din metodele lor de antrenament, ne salutăm, facem schimb de insigne. La modul general, atmosfera este extraordinară. În seara asta, în cadrul festivităţii de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, Alex Bologa şi Tabita Vulturar vor fi portdrapelul României. Începând cu data de 26 august, echipa de ciclism şi Bobi Simion de la tenis de masă vor avea prima competiţie, aşa că să le ţinem pumnii tuturor şi Hai România! Mă simt mândru să fac parte din această echipă, să reprezint România, comunitatea noastră şi pe toţi cei care sunt interesaţi să facă sport”, ne-a spus sportivul Ciprian Anton.

Favorit în acest an pentru medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Tokyo este Alex Bologa (23 ani), singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere care practică Judo, dublu campion european la categoria sa și numărul 1 în clasamentul mondial la 60 kg.

Alături de el, din lotul României mai fac parte Bobi Simion (40 ani) – vicecampion european la tenis de masă, născut cu o malformație congenitală a membrelor superioare și inferioare; Octavian Tucaliuc (24 ani) – atlet nevăzător, medaliat cu bronz la săritura în lungime la grand prix-ul de la Dubai din 2017 și locul 7 mondial la aruncarea suliței; Tabița Vulturar (25 ani) – atletă în scaun rulant; dar și actualul ministru al Tineretului și Sportului, paraciclistul Eduard Novak, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008 şi cu aur şi argint la Jocurile de la Londra 2012, și care va participa alături de colegul său, Eduard Moescu.

Totodată, în premieră pentru în istoria probei de para-tir cu arcul în România, caporalul Eugen Pătru (31 ani), membru al echipei Invictus, s-a calificat la Jocurile Paralimpice din acest an, după ce a obţinut medalia de aur la proba de recurv.

Ediţia din acest an a Jocurilor paralimpice se încheie pe 5 septembrie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio