Ştiri locale

Spitalul Municipal Târgu Secuiesc ne spune care sunt cele 5 semne „ascunse” ale deshidratării

Temperaturile extreme resimțite în țară în ultimele zile afectează organismul uman indiferent de vârstă, iar deshidratarea sau un consum insuficient de lichide pot duce la afectarea funcțiilor cognitive, în cele mai „fericite” cazuri provocând amețeli, dureri de cap, reducerea capacității de concentrare și confuzie.

Reprezentanții Spitalului Municipal Târgu Secuiesc au întocmit o listă a unora dintre semnele „ascunse” ale lipsei de apă din organism.

„Apa este unul dintre elementele esențiale pentru susținerea vieții. În contextul unui stil de viață sănătos, consumul adecvat de apă este o necesitate absolută. Necesarul zilnic de apă este influențat de mai mulți factori, inclusiv greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, clima și sănătatea generală a persoanei. În general, se recomandă ca adulții să consume între 2 și 3 litri de apă pe zi, în timp ce copiii au nevoie de o cantitate mai mică, în jur de 1,5 litri. Trebuie să avem grijă și la semnalele pe care ni le trimite corpul. Dacă simțim sete, este un semn că trebuie să ne hidratăm. Culoarea urinei poate fi un indicator al nivelului nostru de hidratare: dacă este foarte închisă la culoare, ar putea însemna că suntem deshidratați și avem nevoie de mai multă apă”, transmit reprezentanții Spitalului Municipal Târgu Secuiesc.

Potrivit acestora, cele cinci semne prin care organismul ne semnalează că nu primește suficiente lichide sunt: pielea uscată sau lipsită de elasticitate, respirația urât mirositoare, crampele musculare și chiar senzația de foame.

Meteorologii au actualizat atenționările cod roşu şi cod portocaliu de caniculă valabile în toată ţară. Mare parte din țară, inclusiv județul Covasna, se află până miercuri inclusiv sun atenționare cod roșu de val de căldură intens și persistent, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 și 42 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.  

Potrivit specialiștilor, luna iulie a acestui an este, până în prezent, cea mai caldă din istoria meteo a României.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio