Ştiri locale

Spitalul Județean va primi 14 milioane de lei fonduri europene pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va beneficia de o finanțare în valoare de aproape 14 milioane de lei din fonduri europene, în cadrul Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), pentru achiziționarea de aparatură medicală nouă, materiale și echipamente de protecție necesare pentru „consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.

Pe lista dotărilor propuse prin proiect se numără, printre altele,  6 paturi pentru secția de Terapie Intensivă, în valoare totală de aproape 100.500 lei, 10 ventilatoare în valoare de peste 88,400 lei bucata, sau 82,000 de teste rapide pentru diagnosticarea pacienților COVID-19, în valoare totală de peste 1,65 milioane de lei, dar cea mai mare sumă solicitată este pentru achiziționarea a 30.000 de combinezoane impermeabile, în valoare totală de peste 3,85 milioane de lei.

Proiectul a fost adoptat, în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna, cu unanimitate de voturi.

„Proiectul de finanțare a fost depus în data de 22 iunie (…) și este în valoare de aproape 2,9 milioane de euro. Se axează în principal pe întărirea capacității spitalului pentru achiziția de materiale și echipamente de protecție în valoare de apropae 7,5 milioane de lei, respectiv achiziția de aparatură medicală nouă, în valoare de 5,22 milioane de lei. Practic, valoarea achizițiilor noi este de peste 12 milioane și jumătate. În cadrul acestei Axe, potrivit ghidului de finanțare, puteau fi decontate și finanțate și acele cheltuieli pe care spitalele, sau spitalele suport-COVID în speța noastră, le-au generat de la debutul pandemiei. Aceste cheltuieli se referă mai mult la echipamente de protecție, aparatură mică, dezinfectanți și alte materiale sanitare. Valoarea pe care noi, cu această ocazie, putem să o decontăm este de aproape 1.2 milioane de lei. Printre altele, vor fi achiziționat 6 paturi pentru ATI, 10 ventilatoare, 45 de bucăți de infuzomate și injectomate, și toate vor fi utilizate la secția de Terapie Intensivă”, a explicat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

Proiectul este inclus în POIM, Axa Prioritară 9. Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 și, potrivit președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, constă în creșterea capacității de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio