Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe va asigura condiţii pentru ca pacienţii să vorbească în limba lor maternă
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va asigura, începând cu data de 1 ianuarie 2018, condiţiile necesare pentru ca pacienţii să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu personalul medical, aşa cum prevăd noile reglementări legale.
Tamas Sandor a salutat completările făcute de Parlament la Legea sănătăţii şi asistenţei sociale, care prevede asigurarea personalului de specialitate cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând acestor minorităţi fie au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000, şi a menţionat că deja a purtat discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean, aflat în subordinea Consiliului, pentru a vedea cum va putea fi implementată legea.
„Am avut probleme în anii trecuţi, chiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă, când am fost reclamaţi de mai multe ori, din mai multe părţi că cetăţeni bolnavi nu au avut posibilitatea, nu au putut să spună în limba lor maternă ce îi doare pentru că nu am avut personal de specialitate, medici, ori asistenţi, care ştiu ungureşte. (…) Nu mi s-a părut nici atunci normal şi am convocat de la Secţia de Urgenţă toţi medicii şi am discutat această problemă. Eu susţin că bolnavul are întotdeauna dreptate. (…) Legea intră în vigoare pe 1 ianuarie 2018 şi deja am vorbit cu directorul Spitalului Judeţean ca să vedem cum ne pregătim pentru intrarea în vigoare. Eu chiar vreau să punem la punct această posibilitate”, a declarat Tamas Sandor.
Întrebat dacă obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare nu va îndepărta medicii de această zonă, în condiţiile în care şi aşa se înregistrează un deficit de personal medical, Tamas Sandor şi-a exprimat speranţa că Legea salarizării unice va opri exodul medicilor către străinătate, iar cei care provin din această zonă se vor întoarce acasă.
„Eu sper ca grila unică de salarizare, care este pe ultima sută de metri, să aducă posibilităţi financiare pentru acei medici care au rămas în ţară şi cei care vor să vină acasă. Deci, eu sper ca grila unică de salarizare să aducă această posibilitate pentru specialiştii noştri, indiferent de naţionalitate. Însă, într-adevăr, acele persoane care intră în contact direct cu cetăţenii de etnie maghiară din judeţul nostru, eu am susţinut şi susţin în continuare, trebuie să cunoască şi limba maghiară. Aici nu spun că trebuie să fie ungur, ci că trebuie să cunoască şi limba maghiară. Deci, susţin acest lucru. Nu înseamnă că toţi medicii din primul pas trebuie să ştie, asta înseamnă ca asistentul sau asistenta care e lângă medic să ştie, deci permanent să fie cineva care cunoaşte şi meseria şi limba pacientului”, a mai spus Tamas Sandor.
El a mai ţinut să menţioneze că această lege este o necesitate reală şi nu este „un joc nefast al UDMR” şi nici „un lux inutil” care va genera „încărcătură birocratică” şi „costuri financiare nejustificate” pentru statul român, aşa cum au afirmat recent reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care s-au opus noilor reglementări.