Ştiri locale

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe va fi digitalizat prin PNRR

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va fi digitalizat cu finanțare europeană, prin PNRR, ambițiosul proiect vizând îmbunătățirea calității serviciilor prin automatizarea şi eficientizarea fluxurilor medicale, siguranța datelor pacienților, telemedicină şi interconectarea unităților sanitare. Investiția ar urma să îmbunătățească și interacțiunea dintre pacient, medic și unitățile de diagnosticare şi tratament.

În cursul zilei de joi, consilierii județeni au aprobat depunerea proiectului  „Achiziția de sisteme informatice și infrastructură digitală”, în valoare totală de 4.481.924 lei, precum și contribuția proprie a Spitalului Județean la acest proiect, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile. Cheltuielile conexe vor fi asigurate din bugetul unității medicale.

Publicitate

Conform Referatului de aprobare, în cadrul proiectului se dorește extinderea și modernizarea infrastructurii IT&C a spitalului, în vedere optimizării fluxurilor de lucru, creșterea siguranței pacientului, creșterea calității actului medical, precum și creșterea siguranței cibernetice.

„Rezultatul dorit după implementarea programului este accelerarea, fluidizarea și clarificarea proceselor sistematice, eliminarea eventualelor erori, accesarea datelor pacientului la patul pacientului, accelerarea comunicării, reducerea lucrărilor administrative pe hârtie, precum și siguranța cibernetică sporită”, se arată în documentația aprobată de consilierii județeni.

Aplicațiile software vor permite, printre altele, urmărirea evoluției stării de sănătate a pacientului, a afecţiunilor acestuia, a analizelor, programărilor şi perioadelor de rechemare la consultații medicale. Proiectul vizează și instruirea angajaților în vederea utilizării noilor sisteme informatice

La începutul anului trecut, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, declara că un astfel de sistem de informatizare le va permite medicilor și asistenților de pe toate secțiile să acceseze cu ușurință datele și istoricul medical al pacienților, iar medicii de familie ar urma să aibă acces direct la informațiile pacienților tratați în spital, putând să analizeze de la distanță evoluția acestora.

„Vrem să ajungem în punctul în care fiecare asistent, fiecare medic să aibă câte un echipament mobil care să îi ajute să aibă informațiile medicale la patul bolnavului, adică să nu trebuiască să meargă până la cel mai apropiat calculator ca să verifice analizele medicale făcute pacientului respectiv. Ca să ajungem aici trebuie să avem o infrastructură, un hardware, un parc de echipamente informatice care să permită  utilizarea acestor echipamente. Vrem să pregătim aceste investiții în infrastructura digitală, informatică a spitalului: rețele, calculatoare și programe pentru calculatoare. Un alt pas pe care vrem să îl facem în această privință este să putem transmite direct informațiile medicale ale pacienților către medicii de familie, cu respectarea normelor GDPR, pentru ca aceștia să aibă acces direct la ele”, a explicat managerul spitalului, într-o conferință din luna ianuarie a anului trecut.

Printr-un proces de digitalizare ar urma să treacă și Laboratorul de Imagistică medicală, astfel încât imaginile CT să poată fi accesate cu ușurință de către medicii specialiști chiar și la patul pacientului.

Prin PNRR, 200 de spitale vor beneficia de investiții în vederea digitalizării activității, dar și de cursuri de formare a personalului pentru 3.000 de persoane, bugetul maxim pentru un spital județean fiind de 750.000 euro, fără TVA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio