Ştiri locale

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, locul 7 pe țară la rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu AVC ischemic

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe se află pe locul 7 între cele mai bune spitale din țară în ceea ce privește rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic.

În ultimele 4 luni ale anului trecut, timpul mediu de intervenție de la sosirea pacientului și până la aplicarea procedurii de tromboliză (door-to-needle) a scăzut la 40 de minute și o secundă, față de 54 de minute și 4 secunde, în medie, în perioada iulie-septembrie.

Publicitate

Din totalul celor 444 de pacienți spitalizați cu diagnosticul de AVC ischemic acut, 52 au beneficiat de tromboliză. Tratamentul nu este unul fără riscuri și este strict condiționat de timpul în care pacientul se prezintă la spital, putând fi administrat într-o fereastră de timp de cel mult patru ore și jumătate de la producerea accidentului vascular, dacă starea de sănătate a pacientului o permite.

„Personalul secției de Neurologie, cel al Unității de Primiri Urgențe și cel al Ambulanței au participat la cursuri de management al cazurilor de stroke. Până în prezent am realizat 113 trombolize, din care 52 anul trecut și 8 de la începutul acestui an. Timpul mediu de intervenție door-to-needle s-a îmbunătățit, dar trebuie subliniat faptul că tratamentul este strict condiționat de timpul în care pacientul se prezintă la spital. Cu alte cuvinte, contează foarte mult să fie recunoscute simptomele și să fie chemată Ambulanța cât mai repede!”, ne-a spus Dr. Forró Csilla, neurolog și coordonator al programului național de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Județean.

În luna iunie a anului trecut, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a fost premiat de către organizația internațională ESO Angels și Societatea Europeană de Stroke la categoria „GOLD”, pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu AVC, devenind astfel unul dintre cele mai bune spitale din țară la acest capitol.

Tot atunci, unitatea medicală a lansat o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire accidentele vasculare cerebrale și măsurile pe care pacienții și aparținătorii trebuie să le ia în momentul în care observă primele simptome.

Recunoașterea imediată a semnelor care indică producerea unui AVC poate face diferența între supraviețuire și deces, iar reacția rapidă poate îmbunătăți șansele ca pacientul să nu rămână cu dizabilități cerebrale pe termen lung. În cazul în care tratamentul are succes, pacientul se poate recupera complet, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este esențial ca aparținătorii sau pacientul să solicite asistență medicală în cel mai scurt timp.

Semnele accidentului vascular pot fi memorate cu ajutorul acronimului F.A.S.T.: F (face dropping) – care indică modificări la nivelul feței; A (arm weakness) – slăbiciune la nivelul membrelor superioare și inferioare; (speech difficulty) – tulburări de vorbire; și (time is brain) – timpul de reacție care este crucial.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio