Info Trafic, Ştiri

Sorin Grindeanu: Contractul pentru A13 Bacău – Sfântu Gheorghe – Brașov va fi reziliat luna aceasta

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni că cele două contracte pentru proiectarea Autostrăzii A13 Bacău – Sfântu Gheorghe – Brașov și Drumului Expres Pitești – Mioveni vor fi reziliate în scurt timp, la cererea proiectantului Search Corporation.

„Pentru A 13, proiectantul a notificat CNAIR pentru rezilierea amiabilă a contractului încă de la începutul lunii iunie, arătând că nu mai poate acoperi costurile suplimentare pentru investigațiile geotehnice (n.r. contractul a fost câștigat cu o ofertă de 20 de milioane de lei față de estimarea CNAIR de 30 de milioane, oricum un cost subevaluat pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pe un traseu de 160 de kilometri de autostradă care traversează munții)” notează economedia.ro.

Publicitate

Conform unui răspuns primit de la CNAIR în luna august, Search Corporation așteaptă o nouă reglementare pentru a rezilia contractul:

„Până în prezent nu s-a ajuns la o înțelegere amiabilă a rezilierii acestui contract, fiindcă OUG 64 în forma inițială nu permitea rezilierea amiabilă a contractelor cu antreprenorii care au primit penalizări. Noul act normativ permite acest lucru, astfel că, în prezent, CNAIR așteaptă o nouă solicitare dacă Antreprenorul își menține poziția dinaintea emiterii noului act normativ.” se arată într-un răspuns al CNAIR.

Acest fapt a fost confirmat și de ministrul Sorin Grindeanu.

,,În această săptămână, probabil, se va adopta acel OUG prin care se fac anumite reglaje şi care ne vor da posibilitatea ca această reziliere să poată fi făcută fără alte chestiuni care ar îngreuna viitorul calendar. O să vă spun despre ce e vorba. Totodată, le-am cerut celor de la CNAIR, odată cu adoptarea acestui OUG – şi în această situaţie nu e doar A13, este şi Piteşti-Mioveni, şi acolo aceeași companie a înştiinţat CNAIR că vrea să renunţe la contract – am cerut CNAIR, aşa cum am spus, un calendar foarte strâns de licitaţie pentru reluarea lui A13 şi a acestei licitaţii”. a precizat ministrul Grindeanu.

Procedura ar putea fi reluată imediat ce rezilierea este finalizată.

În luna iunie, europarlamentarul Dragoș Benea anunța că în septembrie proiectarea la A13 va fi reziliată și se va trece imediat la reluarea licitației pentru lucrările rămase:

„Cu privire la situația A13 Bacău – Braşov, am căzut de acord cu ministrul Grindeanu că o reziliere amiabilă cu firma Search Corporation este imperios necesară, concomitent cu reluarea procedurii pentru încredințarea serviciilor de proiectare (studiu fezabilitate + proiect tehnic) nu mai târziu de luna septembrie 2022. Proiectele de infrastructură majoră ale Moldovei şi județului Bacău merg înainte!” a precizat Dragoș Benea

Dacă totul decurge conform calendarului, este posibil ca până la finalul anului să avem un nou proiectant la A13 Bacău – Brașov.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio