Ştiri locale

Sondaj online despre viitorul fostei fabrici de ţigarete din Sfântu Gheorghe

A fost lansat şi turul virtual al clădirilor fostei fabrici, unde locuitorii pot vota până pe 21 aprilie

În primăvara anului 2021, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a achiziționat complexul de clădiri ale fostei fabrici de ţigarete cu scopul de a-l recondiționa și de a-l pune la dispoziția comunității. În acest scop, autorităţile locale au lansat acum un sondaj de evaluare online a dorinţelor locuitorilor, numit TabakForum şi accesibil pe sepsitabak.ro.

Planurile de viitor au fost prezentate într-o conferinţă de presă de către primarul Antal Árpád, viceprimarii Vargha Fruzsina și Tóth-Birtan Csaba și coordonatoarea proiectului TabakForum, Farcádi-Plájás Erzsébet, de la Biroul de Imagine şi Comunicare al orașului.

Sondajul are ca scop colectarea de idei pentru crearea celui mai mare centru de turism și tineret interactiv şi inovativ din Transilvania, cu accent pe soluții alternative educaționale, turistice, antreprenoriale, culturale, de divertisment și comunitare.

„Scopul nostru este de a crea un spațiu comunitar care să ofere soluții inovatoare pentru experiență și cunoaștere și, în același timp, să fie unul dintre cele mai moderne centre de tineret și turism din Transilvania, să creăm cel puțin la fel de multe locuri de muncă precum numărul de oameni care au plecat odată cu închiderea fabricii și să avem mii de vizitatori în această facilitate în fiecare an”, a declarat primarul Antal Árpád.

„Aș vrea să văd crearea unui spațiu care să fie atractiv pentru tineri, care să ofere un loc de socializare, de întâlnire, care nu doar să se distreze, ci și să aibă posibilitatea de a învăța prin experiențe interesante. Testăm spațiul pentru a vedea cum funcționează pentru tineri, iar unul dintre teste va fi organizarea aici a Curţii tinerilor din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe în weekendul festivalului”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina. Anul acesta, Curtea Tinerilor va fi coordonată de Biroul pentru Tineret al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe în colaborare cu organizațiile de tineret din oraş.

Într-una dintre clădirile fabricii, construită în anii 1960, municipalitatea va crea un muzeu al comunismului. „Va fi o atracție turistică și educațională pentru oraș şi nu numai”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Primăria Sfântu Gheorghe a câștigat un proiect de 11,3 milioane de euro din PNRR pentru acest proiect de anvergură, la care lucrează o întreagă echipă din Sfântu Gheorghe, de la designeri la muzeologi, care caută modalități de expunere și prezentare a istoriei comunismului. Expoziția, care se va întinde pe o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați pe 4 niveluri, va fi interactivă și va folosi tehnici moderne de prezentare pentru a arăta anii de socialism din România, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până în decembrie 1989, împărțiți în diferite perioade.

Farcádi-Plájás Erzsébet, de la Biroul de Imagine al oraşului, a prezentat sondajul de evaluare a nevoilor comunității disponibil pe sepsitabak.ro, care este integrat într-un tur virtual de 360° al fabricii. Aici puteți vizita încăperile fostei fabrici de tutun, puteți vota pentru ideile preferate și vă puteți înscrie propriile idei. Cei care au idei mai complexe le pot trimite prin email la info@sepsitabak.ro.

De asemenea, vizitatorii site-ului pot afla mai multe despre istoria de 120 de ani a clădirii și pot avea o perspectivă asupra vieții de zi cu zi a foștilor săi angajați. Sondajul se va desfășura până pe 21 aprilie, dar site-ul web și turul virtual vor rămâne la dispoziția comunității. Mai mult, pe 9 aprilie locuitorii vor avea ocazia să viziteze fizic fosta fabrică în cadrul unei Zile a porților deschise.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio