Ştiri

Soluția anti-urși găsită de Ministerul Mediului: O mie de garduri electrice pentru gospodăriile afectate

Ministerul Mediului a lansat miercuri în dezbatere publică un program prin care vrea să subvenționeze cumpărarea de garduri electrice pentru gospodăriile atacate de urși.

Ministrul Costel Alexe a declarat că în jur de o mie de garduri electrice vor fi livrate anul acesta, potrivit unui comunicat al ministerului.

Programul, denumit „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, finanțează kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din 26 de județe (Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea).

Publicitate