Ştiri locale

Sirenele autospecialelor de intervenţie, coșmarul locuitorilor din Sfântu Gheorghe

Locuitorii din Sfântu Gheorghe, în special cei care locuiesc în apropierea Poliției, Spitalului Județean sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar nu doar ei, se plâng tot mai des de disconfortul creat de sirenele autospecialelor de intervenție.

Oamenii se întreabă de ce echipajele care se deplasează în mijlocul nopții la diferite acțiuni, pun în funcțiune și sirenele, trezind astfel cartiere întregi, asta deși traficul rutier nu este la fel de intens ca în timpul zilei.     

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, lt. Marius Tolvaj, ne-a explicat că discuția este una mai veche, și în ciuda nemulțumirii locuitorilor, legislația în vigoare, mai precis Codul Rutier prevede că pentru a avea prioritate de trecere atunci când se deplasează la misiuni care au caracter de urgenţă, autospecialele trebuie să aibă în funcţiune atât semnalele luminoase cât şi pe cele sonore, în caz contrar nu pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie.

În plus, în cazul în care echipajul este implicat într-un eveniment rutier, șoferul este tras la răspundere dacă nu a avut în funcțiune ambele semnale.

Obligatorii și… nu neapărat, în funcție de cât de urgentă este urgența

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe ne-a transmis că „pe timp de noapte folosirea semnalelor acustice și luminoase este justificată întrucât deși circulația pe drumurile publice este mai redusă, vizibilitatea, câmpul vizual și percepția vitezei cu care se deplasează un autovehicul sunt de asemenea reduse”.

Cu toate acestea, girofarul poate fi folosit și fără a fi însoțit de sirenă, în funcție de natura misiunii sau de condițiile de trafic, situație în care echipajul respectiv nu are prioritate în trafic.

„Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase și sonore, se folosesc de către conducătorii autospecialelor numai dacă intervenția sau misiunea impune urgență. (…) Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, aceștia putând încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată. De menționat este faptul că semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite și fără a fi însoțite de cele sonore, în funcție de natura misiunii ori de condițiile de trafic, însă în această situație autovehiculul respectiv nu are regim de circulație prioritară. În context, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, conducătorii autospecialelor au dreptul de a folosi semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă și sonoră pentru a ajunge cu celeritate la locul unde intervin, iar folosirea acestor semnale nu doar că le facilitează deplasarea în regim de urgență la locul în care este necesară prezența lor, dar protejează atât echipajul, cât și pe ceilalți participanți la trafic, evitând astfel producerea unor evenimente rutiere”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Acesta ne-a mai explicat că în ceea ce privește girofarurile montate pe autospecialele de intervenție, lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului; iar lumina albastră obligă la acordarea priorității de trecere.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio