Ştiri locale

Sindicaliştii din Sănătate se pregătesc de greva generală. Președintele Sanitas Covasna: „Spitalele vor asigura 30% din activitate, în special urgențele. Ambulatoriile nu vor funcționa”

Sindicaliștii din Sănătate anunță proteste și demararea procedurilor pentru declanșarea grevei generale, programată pentru mijlocul lunii iunie, nemulțumiți de faptul că „actuala guvernare continuă să nu își onoreze angajamentele asumate”. Angajații din sistemul sanitar cer acordarea sporurilor, plata corectă a gărzilor și o finanțare corespunzătoare.

Președintele Sindicatului Sanitas Covasna ne-a declarat că în cursul zilei de miercuri a fost stabilit calendarul acțiunilor de protest, conform căruia, în data de 23 mai sindicaliștii din sănătate vor picheta Ministerul Sănătății, iar în data de 8 iunie angajații din sănătate vor intra în grevă de avertisment între orele 09:00 – 11:00, urmând ca din data de 15 iunie să fie declanșată greva generală pe perioadă nedeterminată.

„Erau vechile noastre revendicări încă din toamna anului trecut: era acea negociere cu noua lege a salarizării care se pare că pe moment nu devine o prioritate, este contractul colectiv de muncă sectorial a cărui finalizare se tărăgănează de vreo 6 luni, a apărut și această ordonanță care blochează posturile în sănătate deși am avut promisiuni că nu se vor lega de sănătate, plafonarea bugetului spitalelor, ne bagă pe toți în aceeași situație. Lumea s-a revoltat, astăzi ne-am întâlnit într-un consiliu de urgență online și am apreciat că este momentul să ripostăm pentru că nu mai putem accepta. A fost stabilit un calendar de acțiuni, revendicările vizează aplicarea Legii 153/2017 la salariul actual, pentru că trebuia să producă efecte integral din 2022, semnarea contractului colectiv de muncă, vouchere de vacanță finanțate de stat pentru că sunt foarte multe spitale și salariați care nu au văzut niciodată cum arată un tichet de vacanță din 2018 până în prezent, și soluții concrete pentru intenția Ministerului Transportului de a scăpa de rețeaua spitalelor CFR”, ne-a declarat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, potrivit căruia, la nivelul județul Covasna sunt afectați aproximativ 3.000 de salariați, inclusiv cei din sistemul de asistență socială.

Președintele Sanitas Covasna a mai precizat că în perioada grevei, spitalele sunt obligate, conform legii, să asigure urgențele medicale și 30% din activitate, însă pacienții internați vor beneficia doar de supraveghere medicală, iar ambulatoriile nu vor funcționa.

„Luni vom demara strângerea de semnături pentru grevă, conform legii. Pe 8 iunie vom avea două ore de grevă de avertisment, iar din 15 iunie grevă generală pe perioadă nedeterminată. Asta înseamnă că trebuie să asigurăm 30% din activitate, în mod special urgențele. Pacienții internați vor beneficia de supraveghere și asistență medicală de urgență, ambulatoriile nu vor funcționa în acea perioadă, și sunt multe lucruri care se vor deregla la nivelul unităților. Nu sunt soluții, nu se discută, oamenii s-au săturat după 32 de ani de macroeconomie, ei trăiesc la nivel de microeconomie”, a explicat președintele Sanitas Covasna.

Conform legii, pentru a putea declanșa acțiunile de protest, Sindicatul trebuie să adune semnăturile a minimum 35% dintre membrii săi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio