Ştiri locale

Sindicaliştii din Sănătate anunţă proteste pentru lunile martie şi aprilie

Liderii Federației Sanitas din toate judeţele ţării s-au întâlnit, marţi, pentru a analiza situaţia acordării drepturilor salariale în raport cu reglementările Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi ale OUG 114/2018.

Sindicaliștii critică lipsa de reacţie a responsabililor din Guvern la solicitările repetate de a organiza dezbateri şi consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale şi identificarea de soluţii pentru readucerea echilibrului salarial în sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Publicitate

Aceștia au stabilit o listă de revendicări, dar și un calendar al protestelor, care vor începe pe data de 6 martie cu pichetarea Ministerului Finanţelor Publice şi vor culmina pe 3 aprilie, când la București va fi organizat un miting de amploare.

„Am stabilit un calendar împreună cu colegii, după ce am făcut evaluarea la nivel național cu privire la sistemul de salarizare unitară a personalului din sănătate. Sunt foarte multe probleme în țară, la noi în județ eu încă nu am asemenea situații și sper să nici nu am în viitor. Am stabilit o listă cu 7 revendicări pe care o vom înainta Guvernului, miniștrilor Sănătății, Muncii și Finanțelor, pentru că în ultima perioadă am constatat că au fost foarte ocupați și nu ne-au mai răspuns la corespondență, sau am primit răspunsuri contradictorii de la aceeași instituție. Vom începe să solicităm pe Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor punerea în discuție a principalelor nemulțumiri din Sănătate. După 1 martie, în fiecare zi de miercuri vom picheta săptămânal cele trei Ministere, iar în funcție de evoluția negocierilor, în data de 3 aprilie vom organiza un miting mare în fața Guvernului”, ne-a declarat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Liderul sindical s-a declarat neîncrezător în capacitatea guvernanților de a veni cu soluții reale și a precizat că soluționarea a măcar două sau trei puncte de pe lista de revendicări ar liniști pentru o perioadă spiritele.

„Sunt sigur că nu se va rezolva pentru că de acel principiu, prin lege, de sistem echitabil, unitar, s-a ales praful deja după doi ani de implementare. Au fost 4 modificări deja la Legea 153/2017, prin ordonanță de urgență. Dacă era o lege bună nu necesita atâtea modificări. Astăzi, din toate spitalele publice din țară, nu găsesc să vă aduc ca exemplu două unități în care pentru același loc de muncă cei doi medici au același salariu. Va trebui să punem presiune și nu cred că se va rezolva totul, dar dacă rezolvăm două sau trei puncte de pe lista de revendicări putem supraviețui cel puțin pentru anul acesta, pentru că nu există nicio perspectivă să discutăm multianual. Din vară vom derula un proiect cu colegii de la București pe creșterea capacității uniunilor sindicale de a dezvolta politici alternative și ținta noastră este să venim la sfârșitul proiectului, în toamna acestui an, cu un nou proiect de regulament de sporuri, total diferit de ce au făcut ei”, a mai precizat Vasile Neagovici.

Printre revendicările sindicaliștilor se numără eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială; corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială și calcularea sporurilor şi gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistem.

„Există o nemulțumire reală, vor fi mari probleme cu încadrarea pe ordonatorul principal de credite, în mod special la nivelul Consiliilor Județene care încă nu au avut timp să calculeze. În majoritatea județelor, spitalelor și direcțiilor de asistență socială le-a fost permis să dea sporuri cum au fost în decembrie, dar când vor face calcule și vor vedea că au depășit acel plafon de 30%, și sunt sancțiuni, va ieși circ. Eu cred că circul mare va fi în martie când se vor lua salariile, și din păcate în mod direct pacienții au de suferit”, a mai declarat președintele Sanitas Covasna.

Publicitate
banner we radio