Ştiri

Simulare Bacalaureat 2017: Cum se schimbă subiectele de la Limba şi literatura română

Elevii de clasa a XI-a vor da incepand din acest an alt gen de subiecte la simularea examenului de bacalaureat, proba de Limba si Literatura Romana.

Presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE), Vlad Stefan, a anuntat ca deocamdata se schimba simularea, iar examenul in sine va fi diferit din 2018, cand elevii care acum sunt clasa a XI-a vor da bacalaureatul pe noul model.

\”La initiativa doamnei secretar de stat Monica Cristina Anisie, examenul national pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul alta perspectiva asupra literaturii romane si a modului de analiza si interpretare a textului.

In acelasi timp, pentru a veni in ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axata strict pe noua structura a subiectelor\”, a scris pe Facebook Vlad Stefan, miercuri seara.

Un fost sef al CNE si actualmente vicepresedinte al Consiliului Tineretului din Romania, Horia Onita, a mers mai departe si a explicat in ce constau modificarile, dar si unde nu s-a umblat deloc.

\”1. Subiectul I s-a structurat mult mai bine. S-au eliminat cerintele pur tehnice ale constructiei textului si abordarea e mult mai interactiva si atractiva pe intelegerea mesajului si interpretarea lui. Mult mai simplu si prietenos, se evalueaza competentele, nu invatarea unor notiuni neaplicabile. Se adauga si un scurt text argumentativ, bazat pe fragmentul de la subiectul I.

2. Subiectul II devine text argumentativ pe incadrarea in curent literar a unui text dat, destul de relevant. Ti se da un text si curentul din care face parte, trebuie sa argumentezi de ce. Din nou, mai aplicat. Va conta mai mult sa stii sa legi teoria unui curent literar de text.

3. Subiectul III ramane marea mea dezamagire. Adica ce era pana acum. Sa inveti pe de rost opere literare. M-as fi axat pe cultura generala din opere + creatie si gandire critica + corelatii din literatura. Pacat, in continuare elevii vor trebui sa zica In opinia mea,.. si apoi sa copieze un critic literar\”, a precizat tot pe Facebook Horia Onita.

Onita sustine insa ca ar mai fi nevoie de o schimbare la Bac, in sensul introducerii unor minime cerinte de cunoastere a ortografiei limbii romane.

\”Limba romana in scoala are trei functii, cred eu:

1) Rationament logic, gandire critica, analiza, structurarea si expunerea ideilor etc.

2) Explicarea si cunoasterea unor competente minime privind literatura romana si istoria limbii romane.

3) Limbaj corect, exprimare logica si adecvata situatiei de comunicare.

Primele doua sunt oarecum evaluate la Bac, mai mult sau mai putin. A treia, deloc. Mi se pare imperios sa apara ortografia, ortoepia si punctuatia la liceu si la Bac. Nu morfologia si sintaxa insa, sau cel putin nu la Bac.

Si sa apara un subiect din asta. Si chiar cu prag. Sa fie propozitii simple, cu greseli absolut evidente si unde e esential pentru oricine sa le poata identifica\”, adauga vicele CNE.

Noile modele de subiecte de la simularea de la Limba si Literatura romana pentru clasa a XI-a pot fi vazute pe site-ul subiecte 2017.edu.ro.

Programul simularilor pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat 2017

Simularile pentru evaluarea nationala si examenul de bacalaureat vor incepe pe 13 martie, potrivit unui ordin aprobat de ministrul Educatiei.

Ordinul prevede ca elevii claselor a VIII-a vor sustine simularea la limba si literatura romana, matematica si limba si literatura materna.

Elevii claselor a XI-a vor da simularea bacalaureatului la limba si literatura romana, matematica, istorie si limba materna.

Elevii din clasele a XII-a vor fi verificati la limba si literatura romana, limba si literatura materna, pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, si probe la alegere din matematica, istorie, fizica, chimie, biologie, informatica, geografie, logica, argumentare si comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.

Pe 13 martie, sunt programate atat proba scrisa la limba si literatura romana pentru elevii claselor a VIII-a care sustin simularea evaluarii nationale, cat si pentru cei din clasele a XI-a si a XII-a, care dau simularea de Bac.

Elevii apartinand minoritatilor nationale vor da pe 14 martie proba la limba si literatura materna.

Pe 15 martie vor avea loc proba scrisa la matematica pentru simularea evaluarii nationale si proba scrisa obligatorie a profilului pentru bacalaureat.

Totodata, pe 17 martie va avea loc proba la alegere a profilului si specializarii care va fi sustinuta doar de elevii claselor a XII-a.

Potrivit calendarului, toate rezultatele se vor afisa pe 31 martie.

Rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant si discutate individual cu acestia.

Ordinul mai prevede ca vor avea loc discutii la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare.

Publicitate
banner we radio