Ştiri locale

Simion Creţu (ADR Centru): „Municipiul Sfântu Gheorghe se numără printre principalii noştri beneficiari”

Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a declarat, joi, că municipiul Sfântu Gheorghe se numără printre unităţile administrativ teritoriale fruntaşe în atragerea de fonduri europene prin Programul REGIO în ciclul financiar 2014-2020, menţionând că prin 24 de proiecte a reuşit să obţină peste 50 de milioane de euro.

„Municipiul Sfântu Gheorghe este unul dintre principalii noştri beneficiari. De ce spun principalii beneficiari, pentru că noi cu Sfântu Gheorghe avem semnate 24 contracte cu o valoare totală de 52,7 milioane de euro, din care sume nerambursabile de la program peste 43 de milioane. Sunt aici diverse domenii de intervenţie, este vorba de infrastructură de afaceri, este vorba despre eficienţă energetică, reabilitare termică şi îmbunătăţirea eficienţei energetice la clădiri, la blocuri, respectiv, la clădiri publice, avem pe axa 4, pe baza Planului de Mobilitate şi a Strategiei Integrate de Dezvoltare, pe latura socială şi de infrastructură educaţională. Nu vreau să fac clasamente, dar cu acest număr de proiecte şi cu această sumă, municipiul Sfântu Gheorghe sigur e printre primele localităţi din regiunea Centru în ce priveşte finanţarea cu fonduri europene”, a declarat Simion Creţu, prezent la Sfântu Gheorghe pentru semnarea unor noi contracte de finanţare cu Primăria Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat că, din diverse motive, multe ghiduri de finanţare au fost lansate târziu, iar, din păcate, perioada care a rămas pentru implementarea proiectelor este foarte scurtă.

„Cele 24 de contracte semnate sunt contacte pe perioada de finanţare 2014-2020, iar acum suntem în octombrie 2021. Domnul Creţu a amintit de criza energetică, de criză epidemiologică, dar mai suntem şi într-o criză politică şi am tot fost în crize politice, iar aceste crize politice au însemnat pentru administraţia publică locală, de exemplu, faptul că foarte multe programe, ghiduri au fost lansate foarte târziu. Deci, nu este normal ca în octombrie 2021 noi să mai semnăm contractele de finanţare, pentru că aceste sume noi trebuie să le cheltuim până în decembrie 2023. Programul se încheie în 2023 şi acum avem o suprapunere a acestor contracte. Majoritatea sunt în derulare, s-au lansat deja ghidurile pentru 2021-2027, mai este PNRR, deci este o presiune foarte mare pe administraţia publică locală (…) Lucrăm sub o presiune foarte mare şi sper că vom reuşi să cheltuim banii pe care i-am câştigat prin cele 24 de contracte şi dorinţa noastră este ca în în ciclul financiar viitor să semnăm contracte pe o sumă cel puţin la fel de mare cum a fost în această perioadă”, a spus Antal Arpad, mulţumind conducerii ADR Centru pentru sprijinul acordat.

Contractele semnate joi de Primăria Sfântu Gheorghe cu ADR Centru vizează construirea a 50 de locuinţe sociale şi a unei grădiniţe în Cartierul Orko din municipiu.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio