Ştiri locale

Şi bugetul staţiunii Covasna este unul record. Printre proiectele care se vor încheia în acest an se numără și reabilitarea celor 11 străzi

Bugetul de investiții și cheltuieli pe anul 2022 al Primăriei Covasna îl depășește pe cel de anul trecut, iar lista de priorități include, printre altele, reabilitarea mai multor străzi, extinderea clădirii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” în vederea amenajării unor laboratoare și săli de clasă, și finalizarea Grădiniței din vecinătatea blocului ANL – construcție începută în urmă cu aproape 15 ani și rămasă nefinalizată.

Trei dintre proiectele aflate în derulare, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), au obținut sume suplimentare din partea Ministerului Dezvoltării, în vreme ce printre lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere care ar urma să fie finalizate la sfârșitul acestui an se numără proiectul celor 11 străzi din stațiune, încheiat în vara anului 2017 cu ADR Centru, și care le-a dat multe bătăi de cap autorităților locale.

Publicitate

„În ceea ce privește bugetul, nu aș vrea să spun o sumă exactă, pentru că nu spune nimic. Spun doar că avem un buget mai mare decât anul trecut. Pe hârtie lucrurile nu arată rău. Avem 3 proiecte finanțate prin PNDL2, pentru care am obținut alocări suplimentare, fiindcă pentru ele am încheiat contracte de finanțare în 2017, dar pe fondul creșterilor salariale din 2018 în sectorul construcțiilor, și ulterior pe fondul creșterii prețurilor materialelor, acele devize s-au dovedit a fi fanteziste, nu mai corespundeau cerințelor reale ale ofertanților. Am scos la licitație acele lucrări, este vorba despre canalizarea din Chiuruș, construirea unei aripi noi a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” și finalizarea construcției Grădiniței de lângă blocul ANL, dar din păcate nu am reușit să contractăm lucrările. Ulterior am refăcut devizele, am ajustat proiectele tehnice, și ne-am dat seama că ne lipsesc pentru cele 3 proiecte vreo 10 milioane de lei, ceea ce este o sumă imensă la nivelul bugetului nostru. Am semnalat de mai multe ori acest lucru către Ministerul Dezvoltării și sunt foarte bucuros că într-un final Ministerul a înțeles semnalele din teritoriu și a fost de acord să suplimenteze aceste sume din contractele de finanțare”, ne-a explicat primarul Gyerő József.

În ceea ce privește construcția Grădiniței, edilul spune că finalizarea lucrării este necesară întrucât în ultimii ani activitatea a fost desfășurată în clădirea Școlii „Orbán Balázs” din localitate, motiv pentru care elevii claselor I-IV nu au în prezent o sală de sport.

„Este o rană pe care trebuie să o vindecăm. Avem mare nevoie de această infrastructură pentru derularea activităților educaționale pentru ciclul antepreșcolar și preșcolar, drept dovadă că, astăzi, o parte a acestei activități se desfășoară în clădirea Școlii „Orbán Balázs” din oraș. Acolo grădinița a ocupat o parte a clădirii care anterior a fost utilizată de către școlarii de clasele I-IV, motiv pentru care acești copii acum nu au sală de sport. Trebuie să rezolvăm această problemă, să scoatem copiii de creșă și grădiniță din această clădire”, a explicat edilul.

Bugetul din acest an include și lucrări în cadrul programului național Anghel Saligny, în cadrul căruia Primăria Covasna a depus 5 cereri de finanțare.

„Avem mai multe solicitări și mai multe loturi de obiective propuse, le-am și prioritizat așa cum ne-au cerut în ultimele zile cei de la Ministerul Dezvoltării, însă la unele, conform schemei generale de finanțare, acolo unde nu există infrastructura de bază reabilitată nu poți să ceri asfaltare, sau trebuie să îți asumi că într-un termen de 2 ani vei rezolva aceste probleme astfel încât să vii cu asfaltarea ulterior. La unele străzi avem aceste carențe și ne-am angajat să executăm cu prioritate aceste lucrări de reabilitare a acestor rețele”, a mai spus primarul.

Pe lista lucrărilor aflate în derulare se mai află și modernizarea iluminatului stradal, proiect derulat cu sprijinul Administrației Fondului de Mediu, prin care vor fi înlocuite 500 de corpuri de iluminat stradal. Pentru această investiție, Primăria Covasna a atras suma de 900.000 de lei, pe lângă care alți 180.000 de lei reprezintă contribuția autorităților locale.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio