Ştiri locale

Sfaturile jandarmilor covăsneni pentru drumeții în siguranță

În fiecare an, jandarmii montani acţionează în staţiunile turistice din județul Covasna şi pe traseele montane pentru combaterea infracţiunilor, dar și pentru salvarea turiştilor aflaţi în dificultate. Și nu acționează singuri, fiind sprijiniți și de echipajele Serviciului Public Salvamont.  

Majoritatea evenimentelor nedorite în timpul drumețiilor se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi a faptului că unii turiști se aventurează în zone pe care nu le cunosc, fără a fi pregătiți.

Publicitate

Pentru a nu fi implicați în accidente în timp ce se aventurează pe traseele turistice, jandarmii covăsneni vin cu câteva recomandări pentru turiştii care vizitează județul.

„Periodic am postat pe site, iar colegii aflați zilnic pe traseele turistice le-au prezentat turiștilor recomandările necesare unei drumeții în siguranță, iar pe această cale mulțumim serviciului Salvamont Covasna, cu care avem o colaborare foarte bună, pentru sprijinul acordat și pentru toate activitățile de pregătire și toate acțiunile desfășurate împreună (…) Înainte de a pleca în excursie trebuie să se informeze asupra stării vremii, itinerarului propus și gradului de dificultate. Este obligatoriu să plece pe munte doar cu echipament adecvat, iar când aleg traseele trebuie să țină cont de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup. Este important să abordeze doar traseele marcate, iar în cazul apariţiei dificultăţilor pe teren sau a înrăutaţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană sau refugiu montan, și la nevoie să solicite ajutorul specializat al jandarmilor montani sau salvamontiștilor”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna, Ionel Mănăilescu.

Potrivit acestuia, este important ca turiștii să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării drumeţiilor, și tot pentru siguranța lor, să nu hrănească animalele sălbatice.

Nu trebuie uitată nici grija față de mediu și respectul pentru ceilalți turiști, subliniază reprezentantul Jandarmeriei Covasna, care amintește că cei care pornesc în drumeții trebuie să aibă grijă să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, și să nu deșeuri menajere în urma lor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio