Ştiri locale

Sfatul medicilor de la ATI pentru bolnavii de Covid-19: „Când nu mai aveţi puterea să vă ridicaţi din pat, sunaţi la 112!”

De câteva luni, pacienții diagnosticați cu Covid-19 și care au forme ușoare ale bolii se pot trata la domiciliu, astfel că în spitalele din țară ajung doar cazurile medii şi grave, care necesită monitorizare atentă din partea personalului medical.

Cu toate acestea, e important ca bolnavii să știe când este momentul să meargă la spital, pentru a nu ajunge într-o stare gravă și să depindă de un aparat de susținere a funcțiilor vitale.

Publicitate

Specialiștii secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe spun că și-au îndemnat apropiații să sune de urgență la 112 și să se prezinte la spital atunci când simt că nu mai au putere să se ridice din pat.

„Le-am spus cunoștințelor să se prezinte la spital când nu pot să se mai ridice din pat, când nu se mai pot mobiliza, când nu mai pot duce o viață cât de cât normală, deci când deja au nevoie de ajutor”, spun specialiștii secției.

„Sunt pacienți care după doar 12 ore la ATI decedează. Când ajungi la ventilație mecanică șansele de supraviețuire sunt minime”

În continuare există și o categorie de persoane care nu cred în existența sau puterea virusului SARS-CoV-2, fiind și acesta un motiv care poate duce la ignorarea unor semne și simptome care pot indica deteriorarea stării de sănătate.

Managerul unității medicale, András-Nagy Róbert, atrage atenția că șansele de supraviețuire în cazul pacienților conectați la aparate de ventilație mecanică sunt minime.    

„Nu este treaba noastră să convingem pe cineva că există sau nu acest virus. Putem discuta despre ce au văzut colegii mei, sunt forme grave și foarte grave care ajung la Terapie Intensivă, pacienți care nu stau nici măcar 24 de ore, intră în spital, stau 12 ore și decedează. Sunt forme ale bolii care sunt ușoare, treci fără să observi, dar sunt cazuri mai ales la categoria de persoane vârstnice care pot să facă o formă gravă. Problema este că în momentul în care ajungi la ventilație mecanică șansele de supraviețuire sunt minime, nu numai la noi, în toate părțile, și în spitalele din Germania, și în cele din Anglia. Din păcate trebuie să vorbim despre o statistică sumbră în această privință”, a explicat managerul Spitalului.

Acesta mai atrage atenția și că, în ciuda faptului că „pe hârtie” cazurile de coronavirus  au scăzut în ultima perioadă, pandemia nu a dispărut iar populația trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio