Ştiri locale

Sfântu Gheorghe participă vineri la Noaptea Albă a Galeriilor

Pentru a treia oară, municipiul Sfântu Gheorghe se va alătura evenimentului național Noaptea Albă a Galeriilor pe 30 septembrie 2022.

Evenimentele din această ediție se vor desfăşura la Centrul de Artă din Transilvania și Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.

Publicitate

Program:

18:00 ► în spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, ca și finisajul expoziției pictorului Albert GYÖRKÖS MÁNYI, Tibor Pálffy, actorul Teatrului Tamási Áron, va recita poeziile încă necunoscute publicului ale lui Albert GYÖRKÖS MÁNYI (în limba maghiară), după care va urma proiecția filmului documentar despre acest pictor, realizat de regizorul Gábor Xantus.

20:00 ► La Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA fotograful Károly Szelényi, membru al Academiei de Arte Széchenyi din Budapesta va susține prelegerea intitulată “Introducere în teoria culorii” însoțită de o proiecție cu materiale vizuale, în limba maghiară.

În 2012, fotograful a publicat cercetarea sa intitulată CULORI Faptele și suferințele luminii, teoria culorilor a lui Goethe în viața de zi cu zi. A început această lucrare în urmă cu aproximativ un deceniu și jumătate, adunând intenționat imagini pentru a ilustra teoriile despre culoare. Studiind temeinic literatura de specialitate, i-a devenit clar că Goethe și-a lăsat amprenta asupra aproape tuturor teritoriilor și a aspectelor.

21:00 ► Zsuzsanna Szebeni, curatorul expoziției și directorul Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe va oferi turul ghidat de închidere al expoziției Albert GYÖRKÖS MÁNYI din Centrul de Artă din Transilvania. Această expoziție s-a realizat cu ocazia anului comemorativ „Györkös 100”, organizat de Casa Memorială Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, în cadrul căruia s-au făcut o serie de expoziții și evenimente în mai multe orașe din Transilvania. Lucrările expuse aici înfățișează puterea de formare a comunității de pe pământul natal al pictorului și prezintă temele esențiale ale lui Györkös, prin lucrările clasice până la imaginile de vis suprarealiste. Această expoziție din Centrul de Artă din Transilvania este ultima ocazie pentru a admira atât de multe picturi semnate de Albert GYÖRKÖS MÁNYI, provenite din colecții private.

Centrul de Artă din Transilvania și Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA pe 30 septembrie vor fi deschise vizitatorilor până ora 23:00.

Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.

Organizator NAG Sfântu Gheorghe: Asociația Medium Contemporan MAGMA

Partener local: Asociația Centrul de Artă din Transilvania, Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe

Co-finanțat: Muzeul Naţional Secuiesc, Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe

Publicitate
Publicitate
banner we radio