Ştiri locale

Sfântu Gheorghe a obţinut titlul Oraşul reciclării

Pe 17 septembrie la Bucureşti a avut loc gala de premiere a concursului pentru titlul Oraşul reciclării organizat Eco-Rom Ambalaje SA. Marele premiu a fost câştigat de Sfântu Gheorghe şi Tega SA: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. Distincţia a fost înmânată domnului Czimbalmos Kozma Csaba, administratorul public al oraşului Sfântu Gheorghe şi domnul Tóth-Birtan Csaba,directorul societăţii Tega SA.

Pentru titlul „Oraşul reciclării” anul acesta au participat 32 de oraşe. Participanţi au luptat pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

Publicitate

La obţinerea primului loc a contribuit şi faptul că societatea comercială TEGA SA a luat o serie de măsuri prin implicarea populaţiei, la câştigarea titlului „Oraşul reciclării”. Pe lângă acestea societatea împreună cu Biroul de Imagine al primăriei a organizat diferite campanii prin care au întărit participarea instituţiei, la acest concurs.

Una din iniţiativele demarate de societatea de salubrizare a fost sistemul de colectare „door to door”. În containerele plasate aici, locuitorii pot colecta deşeurile selectiv. Societatea de salubrizare goleşte o dată pe săptămână containerele care conţin deşeuri de plastic şi hârtie, şi de trei ori pe săptămână pe cele care conţin deşeuri menajere mixte.

Centrele închise de colectare a deşeurilor din cartierele oraşului sunt amenajate pentru prevenirea şi combaterea scoaterii deşeurilor de către anumite persoane, cât şi pentru evitarea transportării deşeurilor de către câinii fără stăpân. Un scop asemănător a avut şi concursul cu premii „Deşeurile au valoare”, prin care, fiecare locuitor al oraşului care are contract cu SC TEGA SA şi nu are restanţe, a primit alături de factură şi un bilet de participare la concurs. Tragerea la sorţi a avut loc în luna mai, iar câştigătorul premiului întâi a fost scutit de la plata taxei de salubrizare timp de un an de zile şi a primit un container de interior pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De asemenea, cel care a ieşit pe locul al doilea va a fost scutit tot un an de la plata taxei de salubrizare, iar locul al treilea a fost scutit timp de jumătate de an.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu TEGA SA a premiat cu table interactive şi proiectoare pe clasele şi şcoli care au reuşit să colecteze o cantitate cât mai mare de deşeuri colectate selectiv şi reutilizabile, acestea putând fi hârtie, carton, obiecte de plastic, PET-uri, articole din aluminiu, cât şi sticlă.

Liceul Teoretic „Székely Mikó” a depus 13 tone de deşeuri colectate selectiv. Astfel, s-au clasat pe locul I, cu o cantitate de 10,16 kg de deşeuri reciclabile per elev. Şcolile din oraş au reuşit să colecteze în total 35 de tone de deşeuri, din care cea mai mare cantitate a fost reprezentată de deşeuri de hârtie.

La prima ediţie a competiţiei, oraşul Sfântu Gheorghe a câştigat trei premii de excelenţă.

Publicitate
banner we radio