Sfântu Gheorghe n-a ajuns în finala pentru transformarea în oraş inteligent şi neutru climatic
Municipiul Sfântu Gheorghe a ieșit din competiția organizată de Hub-ul naţional M100 – Misiunea Oglindă a Misiunii UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”, prin care 10 localități cu peste 50.000 de locuitori vor beneficia de sprijin pentru a deveni sustenabile și mai puțin poluante.
Cele 10 finaliste, selectate de un juriu internațional format din profesionişti din diverse domenii, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă, au fost anunțate miercuri, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, organizat la Mina Museum din București.
Amintim că Sfântu Gheorghe s-a înscris în această cursă alături de alte 15 orașe din țară, respectiv: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.
În urma etapei de selecție, care a inclus verificarea eligibilităţii, evaluarea tehnică şi calitativă, respectiv selecţia strategică, au părăsit competiția și orașele Bârlad, Călărași, Galați, Târgoviște și Târgu Mureș.
Orașele finaliste vor beneficia de sprijin financiar și consultanță pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2035, respectiv pentru a se transforma în orașe smart, verzi și prietenoase cu locuitorii lor.
Acestea se vor dezvolta cu ajutorul echipei M100 Climate City Contracts, alături de care vor identifica soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic. Ulterior, prin intermediul M100, vor putea aplica pentru finanțări în vederea implementării acțiunilor în domenii precum: energia verde, sustenabilitatea și mobilitatea smart, economia circulară, guvernanța verde etc.
La Sfântu Gheorghe, autoritățile locale au lansat și implementat în ultimii ani mai multe programe menite să reducă poluarea, să încurajeze locuitorii să protejeze mediul înconjurător şi să adopte un stil de viaţă activ şi sănătos.
În luna septembrie, primarul Antal Árpád a declarat că programele municipalităţii au avut în vedere atât susţinerea financiară a proiectelor iniţiate de societatea civilă, cât şi dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii oraşului, un exemplu în acest sens fiind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care vizează modernizarea transportului public de călători prin achiziţionarea de autobuze electrice, construirea de noi piste pentru biciclete şi punerea în funcţiune a sistemului de închiriere de biciclete SepsiBike.
(Ioana Ardeleanu)