Ştiri locale

Sfântu Gheorghe a ieșit din cursa pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”

Dintre cele paisprezece orașe candidate doar patru au ajuns în finala competiției. În cadrul unei conferințe de presă s-a anunțat lista orașelor care au trecut de faza de preselecție a proiectelor: Baia Mare, București, Cluj Napoca și Timișoara.

Echipa i2021 a prezentat miercuri, 9 decembrie, în fața unui juriu internațional format din 12 persoane, candidatura municipiului Sfântu Gheorghe și a celor patru orașe partenere pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Celelalte 13 orașe care și-au prezentat candidatura au fost: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj- Napoca, Craiova, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș și Suceava. Este îmbucurător să constatăm că din ce în ce mai multe localități urbane din România își apleacă tot mai mult atenția către cultură, conștientizând rolul extrem de important al acesteia în creșterea calității vieții și formarea identității.

Publicitate

În urma audierii cu ușile închise, care a durat 90 de minute – 45 de minute prezentarea și 45 de minute sesiunea de întrebări și răspunsuri – proiectul municipiului Sfântu Gheorghe, „Identitate”, nu a fost înscris pe lista celor care vor merge mai departe în competiție. Prin urmare, traseul orașului nostru în această cursă se încheie aici, însă nu și demersurile începute cu ocazia acestei candidaturi în direcția dezvoltării ideilor cuprinse în cadrul proiectului.

„Această competiție a fost o mare provocare, municipiul Sfântu Gheorghe concurând cu alte 13 orașe din țară, mult mai mari, motiv pentru care, simpla participare alături de acestea a fost de bun augur. Pregătirea candidaturii a adus la suprafață o multitudine de inițiative pozitive și a demonstrat că operatorii culturali din regiune pot duce colaborarea dintre ei la un nivel superior, contribuind astfel la o evoluție reală” – a declarat Antal Árpád, primarul orașului Sfântu Gheorghe. „Totodată ne pare rău că Tîrgu Mureș s-a retras din rândul orașelor partenere și a slăbit, astfel, șansele ambelor candidaturi” – a spus conducătorul urbei.

Le transmitem mulțumiri tuturor suținătorilor noștri, celor patru orașe partenere și credem în continuare în puterea colaborării. Pregătirea candidaturii a fost pentru toți o revelație, în sensul că am descoperit că nu este deloc greu să ne unim, să ne mobilizăm, să demolăm ziduri și să depunem eforturi comune într-o direcție constructivă.

Toate acestea sunt motive care ne îndreptățesc să considerăm că a meritat să mergem împreună pe acest drum și că suntem învingători prin rezultatele obținute, prin felul în care am colaborat și prin implicarea cu care ne-am dedicat unui proiect comun. Credem în continuare în importanța culturii și, deși nu vom merge mai departe în competiție, acest fapt nu va influența planurile pe termen lung ale orașului legate de susținerea culturii și a industriilor creative. Pentru Sfântu Gheorghe, cultura a fost și va rămâne mereu o prioritate, iar candidatura pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021“ ne-a confirmat că ne aflăm pe drumul cel bun și că trebuie să mergem mai departe în această direcție, insistând pe colaborare, gândire comună, construcție și dezvoltare.

Le transmitem felicitările noastre orașelor Baia Mare, Cluj Napoca, București și Timișoara selectate pentru etapa următoare și le urăm succes în cea de-a doua fază a competiției. În perioada pregătirii candidaturii noastre am avut un dialog productiv cu orașul Cluj-Napoca și susținem în continuare proiectul lor.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Publicitate
Publicitate
banner we radio