Ştiri locale

Serviciul de Medicină Legală Covasna și-a extins activitatea și are linie de gardă

Serviciul de Medicină Legală Covasna din cadrul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe și-a extins activitatea, iar din luna septembrie a înființat o linie de gardă, astfel că medicii legiști se deplasează în prezent și la cazurile medico-legale care nu aparțin de spital, cum ar fi decesele la domiciliu.

Medicul specialist de medicină legală, dr. Keresztesi Arthur, care este și noul director medical al spitalului, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că până ca activitatea Serviciului să fie extinsă, medicii legiști se deplasau, la solicitarea Poliției, doar la cazurile mai deosebite, cum ar fi cele de crimă.

Publicitate

„De luna trecută avem și linie de gardă, suntem chemați la domiciliu pentru cazurile medico-legale din afara spitalului, cum ar fi decesele la domiciliu, sau în locuri izolate, în pădure, pe câmp, suntem solicitați de Poliție. Până acum eram chemați doar la cazurile de crime, dar acum am mărit paleta și suntem solicitați la mai multe cazuri”, a explicat medicul legist.

Potrivit acestuia, la nivel național doar INML București asigură permanența pentru toate cazurile de deces, în restul județelor această activitate fiind asigurată „în funcție de situație”.

În ceea ce privește activitatea Serviciului județean de Medicină Legală, medicul a precizat că numărul angajaților este suficient, însă ar mai fi necesare anumite investiții, cum ar fi achiziționarea unui aparat pentru depistarea cantitativă a substanțelor psihoactive din sânge, sau a unor mese noi pentru autopsie.

„Nu am nimic de reproșat, condițiile de muncă sunt foarte bune, (…) personalul este suficient, poate ar mai fi nevoie de una sau două persoane, dar per total e bine. Stăm foarte bine și la capitolul investiții, dar ar mai fi nevoie de un aparat de HPLC pentru depistarea și determinarea cantitativă a drogurilor din sânge, pentru că am văzut că este în creștere consumul de droguri, iar în prezent avem un aparat pentru determinare calitativă. De asemenea, ar mai fi nevoie să reînnoim mesele de autopsie”, a mai spus medicul, precizând, totodată, că recent nu au fost înregistrate decese pe fondul consumului de droguri, însă au existat, în ultima perioadă,  decese asociate supradozelor de medicamente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio