Ştiri locale

Serviciul de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe a lansat „Rețeaua de ajutor” pentru vârstnici

Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe a lansat un program-pilot prin intermediul căruia vine în sprijinul persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa, sau care pur și simplu simt nevoia să discute de câteva ori pe săptămână cu cineva, pentru a le mai alina din singurătate.

„Rețeaua de ajutor” a fost lansată în urmă cu aproape două luni, iar programul funcționează, deocamdată, doar în municipiul Sfântu Gheorghe, însă reprezentanții organizației intenționează să îl extindă și în alte comunități în care aceștia activează.

Publicitate

„Momentan programul funcționează numai la Sfântu Gheorghe, şi merge bine, chiar acum am încheiat o colaborare cu Primăria, Crucea Roşie, Diakonia şi Caritas ca să dezvoltăm proiectul. Sunt foarte multe cereri iar noi nu le putem rezolva pe toate, cum ar fi cele de îngrijire la domiciliu, asistenţă medicală, locuinţe sociale, sunt mai multe. Chiar au fost și cereri amuzante, să spunem, dar specifice: o persoană a avut nevoie de noi să o ajutăm şi să îi plimbăm câinele pentru că nu mai putea, fiind bolnavă şi în vârstă. O bătrânică a fost chiar foarte simpatică, a spus că nu îi trebuie nimic, nu are nevoie să îi cumpărăm nimic, dar ne roagă să trimitem pe cineva în pivnița casei să îi aducă tot ce a pus acolo, pentru că nu poate să coboare. A mai fost o persoană care a spus că nu are nevoie de ajutor, dar i-ar plăcea dacă săptămânal, o dată sau de două ori, s-ar duce cineva cu care să discute, pur și simplu să vorbească, iar un bătrân a vrut să trimitem, dacă se poate, săptămânal, chiar de mai multe ori, un tânăr cu care să se joace cărţi. Sunt foarte diferite solicitările, ne cer să le facem cumpărături, să mergem la medicul de familie pentru reţete, să le luăm medicamente”, ne-a explicat coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Székely Róbert.

Potrivit acestuia, până în prezent au existat peste 30 de solicitări din partea unor persoane vârstnice aflate în nevoie, iar majoritatea celor care cer sprijinul voluntarilor în cadrul programului vor deveni beneficiari permanenţi.

Persoanele care au nevoie de ajutor în a-și cumpăra cele necesare, pentru plata facturilor, sau cu drumurile la farmacie au la dispoziție și un număr de telefon – 0743 408 028, la care voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez le sunt la dispoziție în zilele de marți și joi.

Reprezentanții organizației îi îndeamnă pe cei care cunosc persoane vârstnice, care nu se pot îngriji singure și ar avea nevoie de ajutor, să sune la „Rețeaua de ajutor” sau să le scrie voluntarilor pentru ca aceștia din urmă să poată veni cât mai repede în sprijinul celor care au nevoie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio