Ştiri locale

Serviciul de Ajutor Maltez din judeţul Covasna strânge ajutoare pentru refugiații ucraineni

Voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez din România sunt prezenți zilele acestea la punctele de trecere a frontierei din Vama Siret, Sighetu Marmației și Satu Mare pentru a le acorda refugiaților ucraineni prim-ajutor medical în caz de nevoie, dar și pentru a le oferi ajutoare venite din toată țara.

Un nou transport cu alimente, produse de igienă personală, saci de dormit și plăpumi, dulciuri pentru copii, apă, lanterne și alte lucruri necesare va porni zilele acestea din județul Covasna către persoanele fugite din calea războiului.

Publicitate

La nivelul județului Covasna, Serviciul de Ajutor Maltez derulează, în parteneriat cu filialele UDMR din județul Covasna, o campanie de strângere a ajutoarelor, iar persoanele care doresc să vină în sprijinul celor afectați de conflictul armat din Ucraina, pot face donații atât la sediul din Sfântu Gheorghe al Serviciului de Ajutor Maltez, strada Pescarilor, nr. 34/B, cât și la sediile UDMR din Sfântu Gheorghe (str. Martinovics Ignác nr. 2, palatul Beör – primul etaj); oraşul Covasna (str. Libertății nr. 12), Târgu Secuiesc (str. Apafi Mihály nr. 1) şi cel din Baraolt (str. Libertății nr. 12).

Coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Székely Róbert, ne-a explicat că mulți dintre refugiați sunt blocați în prezent la graniță, neavând documentele necesare pentru a putea trece frontiera, astfel că în etapa următoare se vor căuta soluții pentru ca oamenilor să le fie întocmite documente noi.

„Suntem prezenți în 3 locuri la graniță: la Siret, la Sighetul Marmației și la Satu Mare, suntem 11 voluntari din Covasna, dar ne-am organizat din toată țara și ne schimbăm între noi. În toate punctele unde suntem prezenți este nevoie de aceste lucruri, avem nevoie de multe pături, mâncare, produse de igienă personală, apă, pahare pentru ceai. Un prim transport va porni săptămâna aceasta către cele trei locații. Sunt foarte mulți care nu au reușit să iasă din țară, nu au hârtii, nu au pașapoarte, și din cauza asta rămas acolo. Toată lumea are întrebări, nu se știe ce se va întâmpla. Se vorbește despre ce au discutat politicienii dar nimeni nu știe nimic concret și toată lumea e în ceață. Au mai reușit să găsească cazare pentru o parte din mame și copii dar vin din ce în ce mai mulți refugiați și nu o să mai fie locuri. Foarte multe familii s-au oferit să ia acasă mame și copii, dar și acolo sunt limite după un timp. Asta este următoarea etapă, să se găsească o cale pentru ca oamenilor să li se facă documente noi pentru a putea trece granița”, ne-a spus Székely Róbert.

Un alt transport cu ajutoare pentru refugiaţi a pornit marţi seara și din localitatea covăsneană Vâlcele, către vama din Sighetu Marmației și satele din Ucraina aflate la graniță, în urma unui apel făcut de preotul ortodox Vasile Antonie Tămaș.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio