Service auto din zona Dobârlău, amendat cu 17.500 de lei de Garda de Mediu și IPJ Covasna
Proprietarul unui service auto din zona Dobârlău a fost amendat cu 17.500 de lei în urma unui control derulat de comisarii Gărzii de Mediu Covasna, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Acțiunea face parte din planul comun de verificare a legalității operațiunilor derulate de persoanele fizice și juridice la regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, desfășurat la nivel național.
În timpul controlului, operatorul economic nu a putut prezenta evidența gestiunii deșeurilor, iar comisarii de Mediu au constatat că unele deșeuri, precum cele din ulei, nu erau depozitate corespunzător.
„Controlul a avut loc în luna august, pe data de 26 am închis nota, avem un plan în comun la nivel național, și am făcut verificări și pe plan local cu colegii de la Poliție. În zona Dobârlău a avut loc controlul respectiv. Agentul economic nu avea evidența gestiunii deșeurilor, unele nu erau depozitate corespunzător. I s-au lăsat măsuri pentru remedierea deficiențelor identificate și pentru asigurarea conformității cu legislația de mediu, și se va verifica dacă le-a realizat în termenul stabilit”, ne-a precizat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în cadrul Planului ,,Deșeuri 2024”, în perioada 25 iulie – 25 august la nivel național au fost indisponibilizate peste 59 de tone și peste 6.000 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase, precum și aproximativ 70.000 de tone și peste 400.000 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase.
Aceeași sursă precizează că până pe 27 septembrie, la nivel național se vor derula acțiuni de control în baza planului inițiat de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Române, cu scopul de a preveni și combate infracționalitatea în domeniu.
„În urma activităților desfășurate în perioada 25 iulie – 25 august 2024, pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici, au fost efectuate 375 de acțiuni, dintre care 95 cu efectivele Poliției Române, în comun cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, au fost verificate 429 de persoane juridice și 169 de persoane fizice, care efectuau operațiuni cu acest tip de produse. Au fost constatate 172 de fapte de natură penală, dintre care 82 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 77 de infracțiuni prevăzute de O.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 2 infracțiuni privind traficul de produse sau substanțe toxice și 11 infracțiuni la alte acte normative. Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării sau neutralizării, 59.595 de kilograme și 6.571 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase și 68.955.204 kilograme și 402.161 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase (metalice, plastic, sticlă, etc.)”, se arată în comunicatul IGPR.
Aceeași sursă precizează că au fost indisponibilizate în vederea confiscării 4 autovehicule utilizate la săvârșirea unor infracțiuni. Valoarea totală a amenzilor aplicate până la data de 25 august depășește de 1,4 milioane de lei.
(Ioana Ardeleanu)