Ştiri locale

Serbarea de Crăciun cu dans modern nu va avea loc, dar se strâng donații pentru familiile nevoiașe

„Serbarea de Crăciun cu dans modern” organizată în ultimii 6 ani la Sfântu Gheorghe, cu scopul de a strânge donații pentru persoanele cu posibilități financiare reduse, nu va putea avea loc în acest an din cauza restricțiilor impuse pentru stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, peste 60 de familii nevoiașe din județ ar putea avea și în acest an sărbători liniștite, prin grija oamenilor cu suflet mare care donează în cadrul campaniei caritabile derulată de Asociațiile „LAB Életmentő Kupakok” (Capacele salvatoare de vieți – n.r.) și „Love to Dance”, cu sprijinul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și Kiwanis Club.

Publicitate

„Sunt oameni care trăiesc greu, am fost în casele lor, unii locuiesc ca într-o cutie”

Instructoarea de dans modern Molnar Enikő, una dintre coordonatoarele acțiunii, ne-a explicat că familiile cărora li se adresează acțiunea sunt greu încercate, au mulți copii, și trăiesc în condiții de neimaginat, asta deși părinții sunt oameni muncitori, îngrijiți, și nu au vicii precum consumul de alcool, de exemplu.

„Sunt familii la care umblu de 5-6 ani, iar acum nu pot eu să trec peste Crăciun și să nu mă gândesc la ei. Eu am vreo 6 familii la care merg în fiecare an, de la Bodoc, până la Micfalău, Olteni, Malnaș, dar de fiecare dată mai primim și alte familii noi. Sunt mulți (…) De exemplu, la una dintre familiile la care merg, la Bixad, sunt 5 copii, cel mai mic dintre ei era bebeluș anul trecut, avea aproape 8 luni. Sunt oameni care trăiesc greu, am fost în casele lor, unii locuiesc ca într-o cutie. Familia de la Bixad locuiește într-o căsuță cât o bucătorie de bloc”, ne-a povestit Molnar Enikő.

„Beneficiarii sunt oameni muncitori, nu consumă alcool”

Înainte de a intra în programul de sprijin al celor două asociații, beneficiarii sunt verificați, astfel încât doar familiile în care nu se consumă alcool, părinții sunt muncitori și păstrează ordinea în locuințe primesc aceste ajutoare.

„Familiile le alegem astfel încât părinții să nu consume alcool, sunt oameni care muncesc. Verificăm înainte, îi întrebăm pe vecini, întrebăm la Primărie de ce sunt în această situație, dacă părinții sunt alcoolici nu ne implicăm pentru că depunem efort degeaba, iar cei mici nici așa nu ar beneficia de aceste pachete, pentru că părinții vând tot ca să cumpere alcool. În anii trecuți, de Crăciun, am fost la 60-70 de familii. Am vrea și anul acesta să putem vizita fiecare familie. Mergem în Sfântu Gheorghe, Chilieni, Câmpu Frumos, Moacșa, Bixad, Micfalău, Malnaș, Bățanii Mari, Herculian, Brădet, Bodoc, mai avem câteva familii pe care le ajutăm și la Sovata, avem și în județele Harghita și Mureș”, ne-a spus președinta Asociației „LAB Életmentő Kupakok”, Bács Emese.

Fără haine rupte, murdare și jucării stricate!

Pentru a putea trece cu bine peste sezonul rece, dar și pentru a se putea bucura de sărbători de iarnă cum orice copil ar trebui să aibă, cele două asociații au lansat un apel prin care îi îndeamnă pe cei care pot și își doresc să facă o faptă bună, să doneze alimente neperisabile, hăinuțe groase de iarnă pentru copii dar și pentru adulți, încălțăminte de sezon și chiar jucării.

Condiția este ca atât hainele cât și jucăriile să fie în stare bună, neuzate, rupte sau murdare, deoarece deși nu au posibilități financiare, asta nu în seamnă că sunt și neîngrijiți.

„Eu prefer să strâng alimente neperisabile, pentru că s-a întâmplat să primim haine și jucării rupte, în stare foarte proastă, pe care deja nimeni nu le mai poate folosi. Știu că cei care vor aduce donațiile la mine vor aduce lucruri de calitate, în stare bună. Este important să nu fie jucării stricate, păpuși fără mâini, mașinuțe fără roți, haine murdare, rupte, să se bucure și un copil sărac de ele. Sunt copii de toate vârstele (…) Papucii și hainele trebuie să fie de sezon, de iarnă, pentru că am primit și fustițe și sandale, iar acum este frig. Au fost ani când am primit și lenjerie intimă pentru copii murdară, jucării murdare, și a trebuit să le aruncăm. Trebuie să ne gândim că și oamenii fără posibilități au nevoie de mâncare și haine normale, mai bine nu dai decât să îți bați joc”, ne-a mai spus Molnar Enikő.

Se pot dona inclusiv leme de foc, pomi de Crăciun și ornamente

Pe lângă alimente, haine și jucării, mai pot fi donate produse pentru igienă personală (periuțe și pastă de dinți, săpun, șampon/gel de duș, dezinfectant, etc) și chiar și lemne de foc, întrucât o parte dintre aceste familii nu au posibilitatea de a face căldură în case în această perioadă. Mai mult, cei care doresc pot dona inclusiv pomi de Crăciun și ornamente, pentru a aduce cu adevărat magia sărbătorilor de iarnă în casele celor nevoiași.

„A fost, de exemplu, o familie din Cernat unde am dus și lemne de foc, am donat și o sobă pentru că nu aveau, deci sunt fel și fel de familii. Fiind o acțiune de Crăciun, dacă lumea donează pe lângă alimente, haine și jucării, pomi de Crăciun, noi îi ducem. Și anul trecut o florărie din Târgu Secuiesc a donat un pom, noi am cumpărat ornamentele și le-am dus la o familie”, ne-a precizat Bács Emese.

„Până pe 10 decembrie strângem donațiile, apoi ne apucăm de făcut pachetele. Mereu le pregătim astfel încât să fie inclus tot ce e nevoie. Trebuie să le separăm pentru fiecare familie în parte, în funcție de membrii ei. Anul trecut, când am făcut Serbarea de Crăciun cu dans modern la Arena Sepsi am strâns foarte mult, 4 dube pline cu alimente neperisabile”, ne-a spus Molnar Enikő.

Dispozitive cu conexiune la internet, printr-o altă campanie a Asociației „Életmentő Kupakok”

În paralel, printr-o altă campanie derulată de Asociația „Életmentő Kupakok” în parteneriat cu un atelier din centrul orașului Sfântu Gheorghe, specializat în repararea telefoanelor mobile,  pot fi donate dispozitive care pot fi conectate la internet, astfel încât copiii care provin din familii nevoiașe, sunt înscriși la o unitate de învățământ și nu au posibilitatea de a participa la orele online alături de colegii lor, să poată face acest lucru.

Cei care doresc să sprijine această campanie caritabilă le pot contacta pe reprezentantele celor două asociații pe Facebook, printr-un mesaj în privat, însă donații pot fi făcute și în oricare dintre cele 3 puncte de colectare din Sfântu Gheorghe.

„Cei care vor să doneze ne găsesc și pe Facebook, dar avem și puncte de colectare în Sfântu Gheorghe, de exemplu la magazinul AMK de la Gară. În centru, cu firma Ever Fixit avem un altfel de act caritabil: pot fi donate dispozitive cu conexiune la internet, laptopuri, tablete, telefoane, care sunt parțial stricate, iar firma le repară și le donăm copiilor care nu au posibilitatea de a accesa platformele pentru școală. Până în momentul de față am primit un laptop pe care l-am și dus la o familie. Mai este un punct de colectare în cartierul Simeria, la Demeter Second Hand lângă Bertis Pub”, ne-a explicat președinta Asociației.

Anul trecut, 350 de copii de la cercul de dans modern al Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, coordonați de instructoarea Molnar Enikő, au dansat la Serbarea de Crăciun organizată la Arena Sepsi, în schimbul donațiilor făcute de spectatori pentru familiile nevoiașe din județ.  

În cadrul evenimentului de atunci s-au strâns peste 500 de pachete.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio