Ştiri

Sentințe definitive în Dosarul Colectiv: 4 ani de închisoare pentru primarul Cristian Popescu Piedone, pedepse între 6 şi 11 ani pentru cei trei patroni ai clubului

Judecătorii Curții de Apel Bucureşti au pronunțat joi decizia finală în cazul dosarului Colectiv, după șase ani de procese. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Totodată, prin decizia de joi, instanța îi interzice lui Piedone, actualmente primar al sectorului 5, ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.

Cea mai mare pedeapsă – 11 ani și 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu. Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.

Publicitate

Decizia de azi a Curții de Apel Bucureşti în dosarul „Colectiv” vine după patru amânări, la șapte ani de la incendiul din 30 octombrie 2015 care a cuprins clubul Colectiv și la doi ani și jumătate de la prima sentință pronunțată de Tribunalul București.

Astfel, Curtea de Apel București i-a condamnat la sentințe definitive pe inculpații:

Patronii clubului Colectiv:

  • Alin Anastasescu – 11 ani și 8 luni
  • Costin Mincu – 8 ani
  • Paul Gancea – 6 ani

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, actual primar al Sectorului 5 – 4 ani.

Marian Moise, pirotehnist – 6 ani și 10 luni.

Fragment din minuta instanței: ”condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015”.

În primă instanță, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Și alte persoane au primit condamnări la închisoare cu executare în primă instanță, printre care patroana și directorul firmei de artificii, un funcționar al primăriei și doi pompieri responsabili de verificarea incintei clubului.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul Colectiv, 64 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au fost răniți. În timpului unui concert al trupei Goodbye to Gravity, artificiile de pe scenă au aprins un stâlp îmbrăcat în burete pentru antifonare și au cuprins tavanul, iar focul s-a propagat rapid.

 

Publicitate
banner we radio