Ştiri

Sentinţă record: un bărbat din Sfântu Gheorghe a primit 41 de ani de închisoare pentru peste 60 de spargeri de locuinţe

Czika Laszlo Ştefan, un cunoscut spărgător de locuinţe originar din Sfântu Gheorghe, și Keresztes Joszef, “adjunctul” primului, au fost condamnaţi definitiv de instanţele clujene. În timp ce Czika a primit 41 de ani, 3 luni și 10 zile de închisoare, Keresztes a primit 30 de ani de închisoare. În cazul ambilor pedepsele au fost reduse, dar chiar și aşa vor sta după gratii peste 25 de ani. Alţi trei membri ai grupării sunt judecaţi în continuare. Potrivit rechizitoriului citat de clujust, datat 10 ianuarie 2023, Czika Laszlo Ștefan a fost judecat într-un amplu dosar în care erau analizate și documentate 60 de spargeri de locuințe din Cluj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Iași, Târgu-Mureș, Brașov, Bacău și Neamț. În același dosar a fost trimis în judecată și partenerul său de spargeri, Keresztes Joszsef, care a primit 27 de ani, 5 luni și 10 zile. Prejudiciul adus de cei doi a fost estimat, conform rechizitoriului, la 537.300 de lei și 55.000 de euro, el fiind recuperat parțial.

Czika Laszlo Ştefan este originar din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, şi este extrem de cunoscut în ţară fiind acuzat că ar fi spart peste 1.000 de locuinţe. În 2016, acesta a evadat din arestul IPJ Cluj, dar a fost prins după două zile.

Publicitate

Czika Laszlo Stefan a fost condamnat pentru multiple fapte de furt calificat, tentativă de furt calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Pedeapsa primită, cumulat, a fost de 41 de ani, 3 luni și 10 zile de închisoare, dar a fost redusă la maximul general, respectiv 30 de ani și o amendă de 15.566,66 lei.

Keresztes Joszef a fost condamnat pentru multiple fapte de furt calificat, complicitate la furt calificat, complicitate la tentativă la furt calificat, tentativă la furt calificat, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la uz de fals. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar Curtea de Apel Cluj a redus această pedeapsă la 27 de ani, 5 luni și 10 zile de închisoare

A evadat din arestul Poliţiei

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august 2016, apoi a închis lacătul în urma lui și, astfel, i-a întârziat pe poliţiști cu o oră. S-a ascuns, dar în ciuda precauţilor fost prins, două zile mai târziu. Judecătoria Cluj-Napoca dispusese pe 14 iunie 2016 începerea procesului în dosarul in care Czika Laszlo Stefan (52 de ani în prezent), originar din Sfântu Gheorghe, era acuzat de comiterea mai multor furturi din locuinte.

Procurorii arată în rechizitoriu că doar în perioada ianuarie – februarie 2016, Czika, ajutat de un alt inculpat din dosar, Keresztes Joszef, a spart 40 de locuinte din Cluj-Napoca. Prejudiciul pentru aceste fapte este de circa 100.000 de lei.

Surse din interiorul Poliţiei au dezvăluit că numărul spargerilor pe care le-a comis infractorul în toată ţara se ridică la aproape o mie, iar prejudiciul ar ajunge la circa două milioane de euro. Prinderea lui Czika a fost una dintre cele mai grele misiuni, întinzânu-se pe o perioadă de mai bine de un an și angrenând un număr mare de poliţiști, susţin surse din rândul oamenilor legii.

Unul dintre ofiteri care au lucrat la caz i-a spus lui Czika Laszlo că, “având în vedere modul in care operează, este în Top 3 spărgători din ţară. El a răspuns, arogant, că i “bate” oricând pe primii doi”, a povestit sursa citată.

Studia victimele

Temutul spărgător își pregătea minuţios planul de operare, studiind configuraţia zonei și a imobilului cel puţin cu o zi înainte, se arată în rechizitoriu. În anumite cazuri, infractorul cunoștea programul victimelor și chiar le supraveghea cu dispozitive GPS.

“Majoritatea spargerilor le-a făcut în timpul zilei. Avea o metodă de a deschide uşile folosind chei speciale și o foiţă de aluminiu. De asemenea, o altă metodă era escaladarea locuințelor prin exterior. De cele mai multe ori nu forţa intrarea, dar simula o forțare, fie spărgea un geam sau forţa butucul, pentru a evita să-și formeze o semnătură care să poată fi indentificată de poliţiști. E un tip foarte inteligent “, spun surse din Poliţie.

Spargerile se produceau foarte repede

“În două minute, maximum trei, “curăţa” casa. Prefera banii și bijuterile. Obişnuia să lase casa exact așa cum era când a intrat, motiv pentru care unele victime au sesizat furtul și după o lună”, arată sursa citată.

Printre bunurile furate erau electronice (tablete, laptopuri, televizoare), dar evita telefonele mobile, care puteau fi reperate ulterior. în rechizitoriu se arată că bunurile sustrase erau rapid plasate altor doi inculpaţi, Botos Csongor și Batori Andrea, care, la rândul lor, le dădeau mai departe la un interval scurt de la comiterea faptelor. Czika era foarte greu de reperat, întrucât după ce dădea o spargere, se muta rapid din localitate.

Publicitate
Publicitate
banner we radio