Ştiri locale

Șeful Gărzii de Mediu Covasna: „Faţă de alte judeţe stăm foarte bine pe partea de deşeuri”

Garda de Mediu Covasna încheie un an, per total, bun, cu multe provocări dar și cu reușite, spune comisarul-șef Lucian Cândea, potrivit căruia instituția pe care o conduce a reușit să ocupe 3 dintre posturile pe care le avea vacante, având în prezent 7 comisari angajați.

Posturile au fost blocate la începutul anului 2020 din lipsă de buget, iar conducerea Gărzii de Mediu a făcut numeroase solicitări pentru a putea scoate posturi la concurs, astfel încât activitatea instituției să se desfășoare în condiții optime.

„A fost un an bun, deoarece s-au făcut angajări, cei de la Comisariatul General au mai angajat 3 persoane pe posturi de comisari în județ. În rest, am avut multe provocări, şi sperăm ca anul viitor să avem mai puţine”, ne-a spus cms-șef Lucian Cândea.

În ceea ce privește activitatea de control a instituției, șeful Gărzii de Mediu spune că, prin comparație cu alte județe, Covasna „stă foarte bine pe partea de deșeuri”.

„Au fost şi incendieri, şi cu miriştile am avut ceva probleme dar nu foarte mari, comparativ cu alte judeţe, și mici probleme au fost și cu o staţie de epurare din zonă. Faţă de alte judeţe suntem foarte bine pe partea de deşeuri, la noi funcţionează foarte bine sistemul integrat de management al deşeurilor, abandonări de deşeuri nu putem să zicem că au fost chiar aşa de multe, excepţie făcând două primării din judeţ unde au mai fost şi vor mai fi probleme, din păcate, în zona comunităţii rome. Anul viitor sperăm să fie mult mai bine (…) Oamenii trebuie să înţeleagă să colecteze deșeurile selectiv, deoarece li se pune la dispoziţie absolut tot”, ne-a mai spus cms-șef Lucian Cândea.

În acest an, angajații instituției au aplicat, în urma celor aproape 300 de controale derulate pe raza județului, amenzi în valoare totală de 767.000 lei, iar de sancțiuni nu au scăpat nici autoritățile locale. Cea mai recent amendată primărie a fost cea a localității Bățani, care la finalul lunii octombrie a fost sancționată cu 15.000 de lei pentru mai multe depozite ilegale de deșeuri descoperite de comisarii de Mediu pe raza localității Herculian.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio