Ştiri locale

Secția de Nefrologie a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, transformată temporar în secție de Dializă COVID

Secția de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost reorganizată la sfârșitul săptămânii trecute, aici urmând să fie dializate doar cazurile COVID-19, după ce mai mulți pacienți au avut rezultate pozitive la testarea periodică.

Măsura este una temporară, iar decizia a fost luată pentru siguranța pacienților, a explicat managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert.

Publicitate

Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni procedura de plasmafereză se va realiza în secția de Terapie Intensivă, iar pacienții cronici cu rezultat negativ la testare vor face procedura la Centrul de Dializă „Avitum” din Sfântu Gheorghe.

„Am luat această decizie din două considerente: din nevoia de a oferi o siguranță mai mare cu ocazia definirii circuitelor interne pentru pacienți, respectiv pentru a evita complicațiile ulterioare la pacienții dializați, care contractează această boală, să fie internați, așadar în această perioadă am transformat Nefrologia în secție de dializă Covid. În momentul de față, pentru o perioadă, sper eu, limitată de 2-3 săptămâni la spital se va face doar dializă COVID; dializa acută, plasmafereza, ca și până acum se va face la secția de Terapie Intensivă, iar pacienții care sunt internați și sunt negativi la testul RT-PCR, dacă necesită dializă cronică vor fi dializați la centrul de dializă din oraș. Trebuie să găsim întotdeauna soluții pe moment pentru situațiile care apar”, a explicat managerul unității medicale.

Modificări şi la secţia de Pneumologie

Unele modificări s-au făcut și în cazul secției de Pneumologie, acolo unde odată cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19, s-a luat decizia reducerii capacității de tratare a pacienților cu teste negative.  

„Din cauza creșterii numărului de cazuri la secția de Infecțioase COVID, deci cazuri care trebuiau internate și tratate pentru pneumoniile cauzate de acest virus, a trebuit să restrângem suprafața pacienților negativi la secția de Pneumologie. Practic, în momentul de față, pe trei niveluri în clădirea de Boli infecțioase sunt internați pacienți COVID-19, pe o parte a etajului 1 sunt internați pacienți suspecți COVID, pe altă parte sunt pacienți cu test negativ care au pneumonie, iar restul sunt preluați de secția de Medicină internă”, a mai spus Andras-Nagy Robert.

Precizarea vine după ce câteva persoane s-au arătat nemulțumite de decizia de mutare a pacienților în alte secții.

Apel la înțelegerea pacienților și aparținătorilor acestora

Managerul spitalului spune că în spatele acestor decizii stau motive medicale și organizatorice, și a făcut apel la înțelegerea pacienților și aparținătorilor acestora.

„Facem apel la înțelegerea pacienților și aparținătorilor, pentru că în spate sunt motive medicale și de organizare. Nu am reorganizat secțiile pentru că nu aveam altceva de făcut, ci pur și simplu încercăm de fiecare dată să găsim câte o soluție potrivită la evoluția pandemiei în județul nostru (…) Pacienții trebuie să înțeleagă că până la urmă este și în interesul lor să știe dacă sunt sau nu pozitivi. Dacă sunt pozitivi, atunci sunt tratați într-unul din saloanele de la etajele de deasupra zonei suspect COVID, iar dacă sunt negativi sunt tratați în celelalte secții, cum ar fi Medicina internă, Gastroenterologia dacă este cazul, sau Cardiologia în multe situații”, a mai spus Andras-Nagy Robert.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio