Ştiri locale

Seceta afectează şi judeţul Covasna: Lacul de la Moacşa a secat pe jumătate

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă creează probleme în toată ţara, iar efectele secetei sunt tot mai vizibile şi pe cursurile de apă din judeţul Covasna. La Moacşa, spre exemplu, aproape jumătate din apa lacului s-a “evaporat”, iar alte două râuri din localităţile Belin şi Saciova au secat.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilaş, a explicat că deocamdată nu sunt probleme în alimentarea populaţiei cu apă, însă dacă seceta va persista iar situaţia se va înrăutăţi, în cel mai rău caz vor fi impuse restricţii la alimentarea în regim centralizat.

Publicitate

„Şi la noi sunt foarte scăzute cotele, avem două râuri care au secat, a intrat apa în pământ, unul este la Belin, iar altul la Saciova, aici e foarte puţină apă. În general avem cotele foarte, foarte scăzute, şi în lacul de la Moacşa cam jumătate din apă s-a dus, deci în jur de un milion de metri cubi dacă mai avem în lac, e foarte scăzut totul. Nu ştiu cât mai rezistăm, dar deocamdată nu avem probleme cu alimentarea cu apă. La Belin era un lac care era alimentat din râul care a secat, din Belinul Mic, şi la Saciova lacurile de la Reci sunt scăzute, dar un pic de apă mai au, aşa că acolo nu este problemă deocamdată. La Moacşa a scăzut pentru că în aval avem oameni care mai irigă, le-am dat drumul la apă din când în când şi nu s-a mai refăcut ce am golit din lac, aşa că acum dăm apă cu porţia. Încă nu am intrat în restricţii, dar în cel mai rău caz, în următoarea fază vor fi introduse restricţii pentru consumatori. De exemplu, la Valea Mare nu avem consumatori, ci pur şi simplu a dispărut râul, acolo nu avem ce să facem. Deci rstricţiile li s-ar aplica celor care utilizează apa, dar nu e cazul deocamdată. Mare lucru nu putem face pe zona asta a secetei, singurul lucru pe care îl putem face dacă ajungem să avem probleme cu alimentarea cu apă este ca cei de la ISU să ducă cu cisterne apă în zonele respective, dar nu am avut solicitare deocamdată”, a explicat ing. Ioan Ilaş.

Probleme mari sunt în 17 judeţe din ţară. În Dolj, nivelul Jiului scade cu până la 7 centimetri pe zi, potrivit Digi24.ro, iar în unele locuri în albie abia se mai vede fir de apă. În prezent, 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor funcționează în regim restricționat, în special din cauza creșterii consumului de apă pentru irigații.

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, întrucât apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, iar autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență transportă apă acolo unde este nevoie şi iau măsuri de denisipare/decolmatare a puțurilor.

Marţi, Administrația Națională „Apele Române” a făcut apel la calm și responsabilitate din partea populaţiei, precizând că în prezent rezerva de apă este în scădere, dar suficientă, însă resursele trebuie folosite rațional astfel încât să ajungă pentru toată lumea.

De miercuri, vremea va deveni canicularã în toate zonele de câmpie şi de podiş, iar disconfortul termic se va accentua. Pentru zilele următoare meteorologii anunţă maxime între 30 şi 38 de grade la umbră, iar valorile resimțite vor trece de 40 grade.

Pe site-ul www.rowater.ro a fost publicat un ghid de economisire a apei (AICI), dar și câteva propuneri de măsuri pentru adaptarea la situația actuală, pe termen mediu și lung (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio