Ştiri

Se scumpesc carburanţii

Carburanţii au trecut iarăşi pragul de 5 lei pe litru, o scumpire – record, de peste 16%, în mai puţin de patru luni. Iar eliminarea supraaccizei de 40 de bani pe litru va avea loc abia anul viitor. Transportatorii se plâng că nici promisiunea compensării unei părţi din această taxă nu este respectată de Guvern.

Într-o benzinărie motorina costă 4,9 lei pe litru. La sfârşitul lunii ianuarie, preţul era de 4,22 de lei, adică scumpirea depăşeşte 16 procente. Benzina standard costă mai mult, dar scumpirea a fost mai puţin agresivă: doar 9 procente, în aceeaşi perioadă.

Publicitate

După introducerea supraaccizei, transportatorii au ameninţat că vor alimenta în ţările vecine.

Guvernul a promis atunci că va înapoia 4 din cei 7 eurocenţi adăugaţi la preţul litrului de carburant. Până la urmă au fost rambursate doar două procente şi jumătate din sumele promise iar eliminarea supraaccizei a fost amânată pentru 2017.

Toate cererile care sunt aprobate de autoritatea rutieră română şi se trimit la ministerul de finanţe, sunt respinse pe motivul lipsei de fonduri”, spune Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor.

Întrebată câţi kilometri de drum sau de autostradă au fost făcuţi cu această supraacciză, pentru că ea aşa a fost prezentată în momentul în care a fost introdusă, Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a răspuns: \”V-aş contrazice aici. Ea a fost introdusă pentru a compensa reducerile de încasări din reducerea CAS-ului. În momentul reducerii contribuţiilor, se produce şi o reducere a încasărilor şi a fost nevoie cu atât mai mult cu cât România era într-un acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.\”

Scumpirile din prezent sunt justificate de benzinari prin faptul că preţul internaţional al petrolului a depăşit pragul de 50 de dolari pentru prima dată în ultimele şapte luni.

Publicitate
banner we radio