Meteo

Se schimbă vremea! Temperaturi în scădere, lapoviţă şi ninsori la munte. Prognoza americanilor pentru România: ninge până în aprilie

Vremea de vară înstalată la nivelul ţării noastre, ne-a făcut să uităm că suntem în luna octombrie. Un val de aer cald a făcut ca regimul termic să depăşească valorile normale cu aproximativ 10 grade.

Weekendul 26-27 octombrie ar putea fi ultimul sfârşit de săptămână cu temperaturi ridicate din acest an. „Cu siguranţă vom mai avea perioade cu vreme bună, bineînţeles raportându-ne la luna în care ne aflăm. Acest weekend s-ar putea să fie ultimul din acest an cu vreme bună în mare parte a ţării”, a declarat Florinela Georgescu, director meteorologie operaţională în cadrul ANM. 

„Pe scurt, vremea frumoasă, exceptând ceaţa de la sfârşitul nopţilor şi de la primele ore ale dimineţii va mai ţine până la sfârşitul acestei săptămâni. Vremea mai rece vine săptămâna viitoare. Sperăm să nu fie un episod de foarte mare amploare în sensul apariţiei fenomenelor de iarnă”, a declarat Florinela Georgescu.

De săptămâna viitoare, 29-30 octombrie, o masă de aer mai rece va avansa din nordul continentului spre spaţiul geografic al ţării noastre.

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în jumătatea nordică a teritoriului, iar în rest valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval.

Florinela Georgescu a făcut referire şi la precipitaţii. „Sunt zone în ţară în care nu a mai plouat de câteva luni, de la finele lunii iulie. În august au fost doar câteva ploi. Mai bine stă partea de est a ţării, în Moldova, acolo cele câteva ploi au reuşit să mai diminueze lipsa apei din sol. Traversăm o perioadă de secetă”, a explicat Florinela Georgescu.

Cantitățile de precipitații estimate pentru săptămâna viitoare vor fi ușor excedentare în regiunile extracarpatice și apropiate de cele normale ale perioadei în rest.

România va fi lovită de un vortex polar

Meteorlogogii americani susţin că iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai grele din ultimele decenii. Potrivit specialiştilor de la accuweather.com, iarna pare să vină devreme decât ne-am fi așteptat, deoarece primele temperaturi cu minus pe timpul nopții se înregistrează la finalul lunii noiembrie 2019, ultima lună de toamnă. În acelaşi timp, meteorologii români susţin că România va fi lovită de un vortex polar.

Un vortex polar va cuprinde și România, temperaturile vor scădea brusc, iar ninsorile își vor face apariția, a anunţat Elena Mateescu, directorul general al ANM. Meteorologul a explicat că fenomentul de vortex polar permite intrarea de mase de aer polar în Europa, iar acestea vor ajunge și în România. Ţara noastră va fi lovită de frig, viscol și ninsori abundente.

„În fiecare an, in aceasta perioada a anului, vorbim de un scenariu daca iarna care urmeaza o sa fie cea mai grea. Vortexul polar permite patrunderea maselor de aer de origine polara. Trebuie sa luam in considerare ca atunci cand vorbim despre o iarna normala in Romania, vorbim despre fenomene care aduc intervale foarte reci, viscol sau ninsori abundente. In ultimele trei ierni, in Romania am avut in ansamblu un regim de temperaturi cu luni mult mai calduroase, temperaturi de doua  grade in ianuarie sau februarie (fiind cea mai rece din Romania), nu au fost excluse episoadele acestea de vreme severa. O sa vedem cum evolueaza lucrurile. O sa vorbim de noiembrie 2019. Privind sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, ne asteptam sa aduca un episod cu valori mai coborate decat cele normale in special in jumatatea nordica a tarii si in rest valori aproape de normele climatologice spefice datei din calendar. E normal sa se intample asa. Ultima luna a toamnei poate sa aduca semne in ceea ce priveste manifestarea sezonului de iarna. Nu doar in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, dar si in zonele mai joase”, a declarat Elena Mateescu.

Meteorologii americani spun că cel mai probabil, vom avea parte de o iarnă intensă, care se va extinde chiar până în aprilie. Meteorologul Judah Cohen, care este director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER), este de părere că destrămarea vortexului polar ar putea aduce furtuni. Modelele meteorologice sugerează că destrămarea vortexului polar va avea același efect ca anul trecut, când iarna din emisfera nordică a adus un val de frig în martie în Europa.

Publicitate