Ştiri

Se schimbă cărţile de identitate

Aleșii au o nouă inițiativă legislativă de schimbare a buletinelor românilor, în așa manieră încât actele de indentitate să fie mai asemănătoare cu cele ale celorlalte state ale Uniunii Europene, arată stiripesurse.ro.

Printre noile caracteristici ale cărților de indentate se vor număra dimensiunea asemănătoare permisului auto sau cardurilor bancare, precum și măsurile mai mari de securitate.

Cât despre informațiile pe care noile buletine le vor afișa, numele și codul numeric personal sunt nelipsite, dar apar și grupa sanguină, dacă persoana care îl deține are sau nu permis auto, dar și numărul asigurării sociale. O altă noutate este că adresa nu va mai fi menționată.

„O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă încorporat un astfel de CIP. O altă chestiune este dată de includerea în cadrul documentului a datelor privind asigurările sociale, dar am adus în atenția oficialului Guvernului rugămintea de a studia eliminarea adresei de domiciliu din motive de siguranță personală. În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor cu privire la domiciliul părinților, a familiei, ușurând astfel acestora punerea în aplicare a planului de amenințare, șantaj și constrângere a acestora, terorizând și distrugând sute de mii de familii. De asemenea, inclusiv cetățenii români din străinătate, tot în sensul protecției datelor personale în privința domiciliului, sunt reticenți în a fi expuse cât mai multe informații personale, iar ca argument în plus în beneficiul cetățenilor, eliminarea adresei din document servește tocmai pentru a evita preschimbarea acestuia ori de cate ori când un cetățean își modifică adresa de domiciliu, ceea ce înseamnă noi așteptări și bani cheltuiți inutil”, a explicat iniţiatorul legii, deputatul liberalul Mihai Aurelian.

Publicitate
banner we radio